loader
Foto

Galerie foto

Noi poveşti de viaţă la „A doua emigrare”

Emisiunea ce prezintă poveştile românilor care se reîntorc în ţară după ani petrecuţi în străinătate se vede sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 15.30, la TVR 3 şi online, pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Din spirit de aventură sau din dorinţa de a agonisi bani pentru un viitor mai sigur, românii îşi încearcă norocul şi în afara graniţelor, acceptând, de multe ori, slujbe pentru care sunt supracalificaţi. Mulţi dintre ei se adaptează, îşi fac familii şi îşi găsesc un rost în străinătate. Dorul de casă sau dificultăţile întâmpinate îi determină, însă, pe alţii să se întoarcă. Emisiunea despre români care, după ani munciţi în străinătate, trăiesc o „a doua emigrare” la întoarcerea în ţară, continuă să ne prezinte noi personaje şi poveştile lor. Sâmbătă, pe 19 noiembrie, de la ora 15.30, la TVR 3 şi pe TVR+ aflăm alte două astfel de poveşti.

Mihai Vulpe, din spirit de aventură, a ales să muncească pe un pe un vas de croazieră în America, după ce a urmat în Anglia cursuri de antrenor de fitness. Deşi a  călătorit mult şi a câştigat bine, condiţiile de muncă şi mai ales lipsa prietenilor şi dorul de cei dragi l-au făcut să se întoarcă acasă. Acum priveşte România cu alţi ochi. A învăţat că fără muncă şi perseverenţă nu reuşeşti, aşa că şi-a reluat studiile. Până îşi va deschide propria sală de sport, este instructor personal la un club din Bucureşti.

(w882) A doua emi

Pentru Luiza Nedelcescu, imboldul de a pleca la muncă peste hotare l-a reprezentat dorinţa de a strânge suficient capital pentru a-şi putea ridica o casă. După zeci de ani de lucru în televiziune, a plecat în Japonia, ţara în care emigraseră deja câteva rude. Ziua avea grijă de nepotul gazdelor, iar după-amiaza gătea într-un restaurant. Depărtarea de familie şi copii, dar şi greutăţile ridicate de adaptarea la o societate cu o cultură atât de diferită au făcut-o să revină în ţară după câţiva ani. Însă nici aici nu a fost totul uşor... Povestea ei o vom afla, de asemenea, în ediţia de sâmbătă a emisiunii A doua emigrare, la TVR 3.

(w882) A doua emi

Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire. De-a lungul ediţiilor, cunoaştem chelnerii, zidarii sau fermierii care au revenit în România pentru că nu-şi mai găseau de muncă în străinătate; vorbim cu adolescenţii care au învătaţ în străinătate şi nu reuşesc să se adapteze sistemului educaţional de aici; aflăm care este traseul birocratic prin care tinerii absolvenţi ai universităţilor din străinătate trebuie să treacă pentru a li se echivala studiile; cunoaştem poveştile medicilor care se reîntorc în ţară, cu gândul de-a aplica în sistemul românesc lecţiile învăţate în străinătate. În fiecare săptămână, emisiunea A doua emigrare ne prezintă români care, după ani petrecuţi în străinătate, se întorc în ţară şi încearcă să se readapteze la viaţa de aici.

 

Jurnalist: Gabriela Voinea

Producător: Gabriela Voinea

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Alexandra Gherguț

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Cum ne hidratăm corect?

Cum ne hidratăm corect?

publicat: joi, 02 mai 2024

O nouă ediție "Ziua bună de la Iași" a fost difuzată joi, 2 mai, de la ora 9:00, la TVR Iași și TVR 3.

 

#tvr3