loader
Foto

Pianista Sînziana Mircea, invitată la „Music (R)evolution"

Pianista Sînziana Mircea este invitată sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 19.00 pe TVR3, într-o nouă ediție a emisiunii „Music (R)evolution".

 

VALENTINA BĂINȚAN
MUSIC (R)EVOLUTION

Music (R)evolution de sâmbătă, 20 noiembrie, vă aduce în atenție o invitată despre care se poate spune că a revoluționat la rândul ei conceptul de muzică clasică. De ce?

Pentru că fiecare proiect pe care îl gândește are în componența sa acel element de unicitate și inovație, cababil să creeze punți între generațiile tinere și tot ceea ce înseamnă moștenire culturală muzicală.

Despre cine este vorba? Despre excepționala pianistă Sînziana Mircea.

(w882) Sinziana M

Despre Sînziana Mircea trebuie să știți că la doar 7 ani debuta pe scena Ateneului Român, apoi la 11 ani debuta în America, iar la 14 ani pleca în primul ei turneu. În noiembrie 2016, cânta pentru prima dată într-una dintre cele mai prestigioase săli de concert din lume, Carnegie Hall  – New York, un concert ce s-a dovedit a fi sold-out și la finalul căruia Sînziana Mircea era ovaționată minute în șir de către public.

Au urmat alte evenimente prezentate pe mari scene, precum Tokyo Metropolitan Theater (Japonia), St Martin-in-the-Fields (Londra), Sala Radio și Ateneul Român, Nanjing Cultural Arts Center și Harbin Concert Hall (China).  În același an, a câștigat premiul Academiei Internaționale de Pian de la Miami și a lansat CD-ul de debut “Nihil Sine Deo” (Editura Casa Radio). Cel de-al doilea CD a fost lansat de casa Sheva Collection în anul 2017, “Unending Love – Iubire nemuritoare” fiind distribuit în întreaga lume de către prestigioasa companie NAXOS.

Sînziana Mircea a obținut diploma de licență cu calificări maxime la Hochschule für Musik und Tanz Koln (Germania) și diploma de masterat la Guildhall School of Music and Drama – Londra (Marea Britanie), cu o bursă generoasa oferită de Steinway & Sons UK.

De asemenea, a studiat la Accademia Pianistica Imola (Italia). Sînziana a devenit primul pianist român care a obținut o bursă de la Fundația Van Cliburn și TCU School of Music la PianoTexas Festival & Academy în 2014. În decembrie 2018, Sînziana a obținut diploma de masterat în managementul artelor la Universitatea de Economie Bocconi din Milano. Anii 2019 și 2020 include apariții pe scene din România, Anglia, Italia și Estonia. Iar pe lângă aparițiile solo și concerte, Sînziana Mircea interpretează foarte mult și alături de cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu.

Înregistrările concertelor sale au fost difuzate de BBC Radio 3, Radio România Muzical și pe canalele principale de radio pentru muzica clasică din întreaga Europă, de exemplu în Suedia, Norvegia, Polonia.

La Music (R)evolution a venit pentru că ea crede cu tărie în faptul că muzica clasică trebuie să ajungă cu orice preț la inimile copiilor și tinerilor.

(w882) Sinziana M

Și pentru a demonstra acest lucru, Sînziana semnează mereu proiecte ce leagă sufletele generațiilor tinere de acest teritoriu atât de vast la muzicii clasice. Niciodată Sînziana Mircea nu a rămas în zona de confort al unui recital pianistic tradițional, ci a încercat și a reușit mereu să combine cu succes muzica cu celelalte arte precum, pictura, proiecțiile video sau video-mapping-ul. Iată, așadar, o revoluție muzicală pe care Sînziana Mircea încearcă mereu să o imprime în sufletul celor care doresc, dar poate nu au curaj să pășească în această lume mirifică a muzicii clasice, capabilă să inducă cele mai variate și puternice emoții în sufletul celor care o ascultă.

“Jucăria mea preferată este pianul, cuvintele mele favorite sunt armoniile, iar alfabetul meu favorit este înscris pe un portativ. Văd viața în alb și negru pentru că sunt convinsă că în spatele clapelor unui pian se ascunde un univers infinit alcătuit din mii de culori. Tot el este și talismanul meu norocos, deoarece m-a dus în cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut până acum și m-a ajutat să întâlnesc cei mai minunați oameni. Cred că muzica este felul în care Dumnezeu se face auzit și îmi aduce aminte în fiecare zi cât sunt de norocoasă.” – Sînziana Mircea

9:00 Ziua buna de la Iasi

*Studioul teritorial Iaşi(simultan TVR Iasi)

*Unim romanii peste Prut

Moderatori Raluca Aftene & Laura Lucescu

Producător Gabriela Baiardi

Transmisiune directă

9:55 Teleshopping-Publicitate

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3