loader
Foto

Prețul emigrării, de la surmenaj la însingurare

Studiul în străinătate și power yoga sunt subiecte de business pentru doi români întorși acasă, după o experiență dobândită în lumea largă: Tinu Bosînceanu și Adrian Gheorghiu. Le-ați aflat povestea la “A doua emigrare” duminică, 31 mai, ora 11.30, la TVR 3.

 

A doua emigrare

Toți românii recunosc faptul că, indiferent cât de mare a fost succesul, prețul plătit a fost pe măsură: de la singurătate şi stres la muncă asiduă și înstrăinare de cei dragi.

(w882) Tinu Bosin

Tinu Bosînceanu nu a avut o viață ușoară în România. Era copil când tatăl lui a decedat, iar mama a plecat la muncă în Italia. A înțeles repede cât de crudă este viața și că trebuie să muncească mult pentru a ajunge cineva. A renunțat la plăcerile vieții de adolescent și s-a concentrat pe găsirea unor soluții care să îi asigure un viitor bun.

Visul tânărului de atunci a fost acela de a studia în străinătate. A devenit olimpic la matematică și a început să trimită scrisori universităților de peste graniţe. Datorită realizărilor sale din timpul liceului a fost admis la 10 facultăți din Europa și Statele Unite și a reușit să obțină o bursă completă la una dintre cele mai prestigiose universități din lume, Harvard. Aici s-a remarcat și a ajuns asistent universitar.

După facultate a lucrat în finanțe și investiții, un domeniu cu recompense mari, dar și cu riscuri  imense… Au fost numeroase  momentele  dificile în care nu avea la cine să apeleze, unde să găsească un sprijin... Își amintea însă de tot efortul depus pentru a ajunge acolo.

Însingurarea l-a făcut să se gândească din ce în ce mai des la întoarcere. Acum, Tinu Bosînceanu își folosește în România experiența de peste hotare, pentru a-i ajuta pe cei care vor să studieze în străinătate. Sistemele de educație și de admitere sunt foarte diferite la universitățile din Europa sau Statele Unite, unele pun accent pe rezultatele academic, în timp ce, peste ocean, sunt încurajate gândirea critică și experiența extracurriculară.

(w882) Adrian Ghe

Soții Gheorghiu au trăit peste un deceniu în Turcia, Elveția și Canada. Adrian Gheorghiu era economist și lucra la o companie internațională care i-a oferit diverse posturi de conducere. Așa a ajuns să străbată lumea în lung și-n lat. Își amintește că își vedea familia doar în weekend-uri, atât de solicitantă era slujba sa din domeniul vânzărilor internaționale.

Dincolo de viața trepidantă și de oportunitățile din carieră, a fi expat, singur printre străini, te face să  vezi ce este cu adevărat important, să îți reevaluezi prioritățile. Practic, viața profesională îi acapara tot timpul și energia lui Adrian Gheorghiu.

Momentul culminant, când și-a dat seama că era necesară o schimbare, a fost acela în care băiețelul său de nici 2 ani nu l-a recunoscut la întoarcerea dintr-o lungă delegație. Astfel, soţii Gheorghiu au  hotărât că trebuie să revină  în România.

În Canada au descoperit beneficiile power yoga, iar, de 4 ani, au deschis și la București un asemenea studiou. În timp ce afacerea merge bine, readaptarea le-a  pus probleme serioase, mai ales în cazul copiilor, probleme care se resimt chiar și după câțiva ani. Acum apreciază timpul petrecut cu familia, ceea ce, în alte țări, ar fi fost mai dificil de obținut.

***

Sursă foto: revistatango.ro

Autori : Monica Nicolescu si Iulia Popescu

10:00 Telescoala in limba maghiara

*Studioul teritorial Tg.Mureş

* Limba si literatura romana, cl. VII-Szőcs Imre-(25’)

*Biologie, cl. XII-József Éva-(25’)

Producător Fekete Hajnal

Transmisiune in regim de direct

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

 

#tvr3