loader
Foto

„Remix” cu... Andrei Voiculescu, un DJ din alte timpuri

Revedeți o ediţie despre o viață cu ”cântec”. Sâmbătă, 13 februarie, de la ora 22, pe TVR3.

 

Remix

O viață cu cântec, la propriu și la figurat, dat fiind pe de o parte contactul cu muzica de la o vârstă fragedă, pe de altă parte datorită bunicului lui Andrei, bine cunoscutul poet și scriitor Vasile Voiculescu. Condamnarea lui la închisoare și interzicerea operei sale spre publicare i-au conferit nepotului, la un moment dat ascuns la Bicaz, o copilărie și adolescență pline de lucruri ciudate și interzise...

(w882)

Prietenia și colaborarea cu grupuri șaizeciste precum Cometele și Olympic 64 continuă cu o carieră de DJ în discotecile din perioada noii politici culturale a lui Ceaușescu. Ediția abundă de muzici și imagini rarisime, unele în premieră.

(w882)

(w882)

Andrei se căsătorește cu o cetățeană vestgermană și reușește să plece din țară în 11 iulie 1974, după șicane ale Securității până la scara avionului.

Stabilit la Dusseldorf, îi scrie lui Cornel Chiriac, un adevărat guru al melomanilor români pe frecvențele postului de radio Europa Liberă. Până să primească răspunsul, survine decesul tragic al marelui om de radio. Scrisoarea este găsită de directorul Noel Bernard, care îl cheamă pe Voiculescu să colaboreze la programele muzicale. O va face cu mare succes; iar după decenii portofoliul „Remix” / Cornel Chiriac crește!

Câteva din emisiunile avându-l ca titular pe Andrei Voiculescu: „Disco '75” / „International Hit Parade” / „Top 20-UK” / „Top 20-USA” / „Topul Revistei Săptămâna (București)” / „Oldies but Goldies” / „Știri din Lumea Muzicii Pop” / ciclul „Hope You Like It”. O perioadă fastă, documentată de Andrei prin discuri, benzi, cărți și scrisori primite din România, care apare în paginile unei teze de doctorat.

(w882)

După Revoluție, Voiculescu a continuat la fel de dezinvolt, dovadă numeroasele documente scrise și audio îndosariate. Din păcate, arhivele oficiale ale celebrului post de radio nu sunt la fel de generoase. Rămân neșterse amintirile atâtor ascultători români din toată Europa.

(w882)

Oprit din activitatea oficială în 1995, îndrumătorul lor de dincolo de cortina de fier continuă să recomande, în privat, muzica unei epoci de aur... muzical!


P.S. În avanpremieră, o piesă postată de curând de Arhiva Muzeul Rock în România, fructificând unul dintre documentele inestimabile strânse de-a lungul carierei sale de Andrei Voiculescu: o înregistrare inedită Olympic 64, cenzurată de pe singurul disc (single) al legendarului grup condus de prietenul DJ-ului din alte timpuri, Dimitrie Picky Inglessis.

Olympic '64, „Kamadeva” (1970) - Muzeul Rock

***

Foto: arhiva Andrei Voiculescu

Producător: Doru Ionescu

***

O redifuzare a ediției din 26 septembrie 2020

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Timişoara

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Daniela Constantin

Transmisiune directă

16:55 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3