loader
Foto

"Remix" vă invită la un concert Basorelief

Ediția "Remix" de sâmbătă, 8 iunie, ora 22, de la TVR 3, v-a propus un concert al reunirii grupului Basorelief.

 

Remix

Trupa rock cea mai cunoscută şi titrată a Arhitecturii, Basorelief a avut o existență scurtă, dar intensă.

În 1977, la înființare, componența arăta cam așa: Cristian Ciomu - claviaturi, Relu Biţulescu - tobe, Eduard Bălaşa - chitară, Iulian Vrabete - bass.

Până în 1979, la a treia ediție a Festivalului «Club A» (locul II), la clape se perindaseră Erwin Surin și Dănuţ Brucker, apărând și Nicolae Mantu la flaut.

(w882) rmx

Apoi componenții s-au tot schimbat, păstrând ridicată ștacheta jazz-rock/progressive: Bogdan Dumitriu, Leopold Reisenauer, Alexandru Ianeş, Paul Pârciu, Doru Căplescu la trompetă, Flavius Teodosiu şi Cristian Teodorescu la saxofon.

(w882) rmx

Între piesele de rezistenţă: «Despre vreme», «Crocodilul», «Ploaie în Macondo», «Rockstinatto», «Joi seară - Club A». La următorul festival, în 1981, piesa lui Vrabete «Crocodilul» a făcut furori (de unde și selectarea pe discul înregistrat în concert; pe lângă marele premiu, în palmares a figurat cu premiul de compoziţie şi acela de basist). Trupa a ajuns și la festivalul de jazz de la Sibiu, și la cel de la Brașov, uneori cuplată de Florian Lungu cu Alexandru Andrieș.

(w882) remx

Repartițiile de la terminarea studiilor i-au împrăștiat pe componenți... dar în 1999, la al şaselea festival «Club A», Basorelief au avut o revenire, din păcate singulară, cu Vrabete, Bălaşa, Biţulescu plus mai tânărul (dar performantul) claviaturist Dan Ștesco «Polymoog» şi flautistul Nicolae Mantu.

Iar în 2011, după o revedere cu cântec în faţa prietenilor şi rudelor din toamna precedentă, grupul a...redebutat după 30 de ani, la Club A (concertul filmat pentru«Remix – Rock Forum») şi la festivalul al şaptelea!

(w882) rmx

Iulian Vrabete«Ascultaserăm toţi aceleaşi muzici, iar eu ca student la Arhitectură aveam misiunea să întemeiez o formaţie a studenţilor de la noi. O obligaţie plăcută, care a avut o pornire bună şi care a continuat aşa vreo cinci ani, cât ne-a fost studenţia. De curând, când s-a discutat de 40 de ani de la al doilea festival şi 30 de ani de la cel la care am luat marele premiu, am văzut şi ocazia să revenim! Atunci era o perioadă foarte plină spiritual, când muzicile cărora azi le zicem de nişă erau foarte gustate. Nu eram doar noi – erau şi Modal Q, Experimental Q din Cluj, Gramophon şi apoi Post Scriptum din Timişoara...Acum este un prim concert, dar în toamnă, când vom avea cum se spune mai multe meciuri în picioare, poate înregistrăm şi un disc!» (apărut până la urmă în 2014 - «Ploaie în Macondo», cu o lansare într-un super concert, la Teatrul «Excelsior»).

***

Realizator: Doru lonescu

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării și online pe TVR+.

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Manuela Iftimoaei

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3