loader

Republica Banat la "România Centenară"

Istoricii Vasile Dudaș și Miodrag Milin ne povestesc cum s-a constituit Republica Banat și cine a fost președintele acesteia, avocatul Otto Roth.

 

România centenară

În zorii unirii din decembrie 1918 toată suflarea românească era frământată, însă la Timișoara evenimentele din octombrie acum 100 de ani, aveau sa depaseasca imaginatia și chiar ideile multor vizionari.

Este și astăzi, mai puțin cunoscut faptul că Banatul a avut autonomie la rang de stat. Se numea Republica Bănățeană și a supraviețuit preț de 4 luni cu capitala la Timișoara.(w500)

Cu o armata decimată și multe înfrângeri la activ, dupa cea de-a 2 a jumătate a anului regimul austro-ungar a intrat in disoluție. A urmat dezmembrarea imperiului la finalul primului război mondial, un context prielnic pentru afirmarea popoarelor îndelung dominate, dar acum scăpate de sub control. Totul a inceput în 6 octombrie când la Timișoara au demarat demonstrații pentru incheierea ostilităților militare. Manifestanții erau in majoritate tineri, distruși de pierderile suferite și rechizițile indurate.

Istoricii Vasile Dudaș și Miodrag Milin ne povestesc cum s-a constituit Republica în Banat și cine a fost președintele acesteia, avocatul Otto Roth.

Emisiunea "România centenară" se difuzează pe TVR Timișoara, duminică 4 noiembrie 2018, de la ora 19.30 (cu reluare sâmbătă 10 noiembrie 2018, de la orele 13.30) iar pe TVR3 sâmbătă, 3 noiembrie 2018, de la ora 18.30 .

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv iar ulterior mai jos.


2:00 La sfatul popular (R)

* Ce a fost, ce este şi ce va fi „Sfatul popular” altceva decât un sfetnic pentru omul de rând, pentru aleşii omului de rând, şi pentru toţi aceia care, prin ceea ce fac, influenţează viaţa omului de rând. „La sfatul popular” vin, seară de seară, tineri şi bătrâni, preoţi şi dascăli, primari şi oameni de afaceri, să dezbată şi să caute soluţii.

Moderator Tudor Barbu

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Festivalul ”Du-te dor cu Mureșul”, partea I

Festivalul ”Du-te dor cu Mureșul”, partea I

publicat: luni, 03 februarie 2025

În emisiunea "Cântec și poveste", urmărim prima parte a Festivalului “Du-te dor cu Mureșul”, un eveniment cultural deosebit, în care muzica ...

“Locuri, oameni şi comori” - Istoria unui cântec

“Locuri, oameni şi comori” - Istoria unui cântec

publicat: vineri, 31 ianuarie 2025

Poveşti adevărate despre locuri care ascund mistere, despre comori neştiute, furate - dintre care unele au fost recuperate de oameni care şi-au ...

Valea Gurghiului, un tărâm sălbatic și măreț

Valea Gurghiului, un tărâm sălbatic și măreț

publicat: joi, 30 ianuarie 2025

Valea Gurghiului sau Valea Mureşului sunt zone mai puţin cunoscute în ţară, dar emană un farmec aparte. Acolo, oamenii trăiesc sănătos şi ...

 

#tvr3