Sâmbătă, 6 februarie, de la ora 22:00, la TVR 3, vă invităm să revedeți o ediție specială "Remix". Omagiu grupurilor Sideral Modal Quartet, Roșu și Negru & Progresiv TM, FFN, Post Scriptum, Domino și Olympic 64.
La început, în 16 martie, a fost o întâlnire: Iulian „Holograf” Vrabete, Gabi „Pipai” Andrieș și Doru „Remix” Ionescu. Respectând regulile de distanțare socială, dar și cele nescrise - de apropiere față de un „virus” mai puternic: rockul românesc.
La câteva zile după brainstorming, a apărut și pagina fb a proiectului „Rockul Carantinei” cu o emulație neașteptată. Era vorba de reînregistrarea unor piese de rezistență din istoria muzicii noastre. Unele rare, nemaicântate de decenii, omagiind astfel trupe și muzicieni care au pus o cărămidă sau mai multe la edificiu. Uneori lucrând direct cu autorii, alteori cu urmașii lor, cei care au fost de acord cu provocarea: reinterpretarea compozițiilor de departe, dar aproape de scop.
Sideral Modal Quartet – trupă cu existență (și ascensiune) meteorică la granița psihedelică, o piesă înregistrată de legendarul Cornel Chiriac pentru Radio Europa Liberă, audibilă cu greu peste bruiajul înregistrării.
Olympic 64 – grup cu un portofoliu impresionant (poate primul care a valorificat extracțiile din folclor, datorate solistului Dorin Liviu Zaharia), din păcate neînregistrat decât în foarte mică parte.
Unit Progresiv TM Roșu și Negru – supergrup șaptezecist proto progressive-metal, care a funcționat atât cât să cânte și să înregistreze o lucrare conceptuală gen operă rock, cu versurile schimbate de cenzură.
FFN – formație pop-rock șaptezecistă de primă mărime, cu un portofoliu oficial important (doar audio), dispărută membru cu membru după al treilea disc LP lansat în 1980.
Post Scriptum – trupă jazz-rock timișoreană de top din ultimii ani 70, cu un album discografic de senzație și ecouri masive în rândurile melomanilor.
Domino – grup rămas practic în stadiul de proiect, care a influențat prin liderul Sorin Chifiriuc rockul românesc hard și alternativ.
Așadar o primă ediție cu șase dintre provocările Rockului Carantinei. În colțul roșu, rockul românesc,într-o poziție nu tocmai fericită, somat să stea la pământ, cu fața în jos, cu mâinile și picioarele fixate. Nu putea vedea înainte, în viitorul apropiat, de mișcări nici nu se punea problema. Dar ce era mai grav – nu-și putea observa adversarul din colțul albastru; virusul și carantina generată de acesta pluteau amorfi și necunoscuți, paralizând orice mișcare de pe scenă, din ring. O primă repriză fără luptă, 0-1!... Numai că rockul românesc a conștientizat faptul că era de fapt o mare echipă, o familie cu generații întregi de soliști și instrumentiști, cu o memorie serioasă. Inima a început să pompeze oxigen, sinapsele s-au trezit la viață, organismul s-a cabrat și de acolo, de pe podeaua ringului, a început să se ridice ritmic. Mai întâi de pe buricele degetelor, apoi pe mâini și picioare. Arbitrul nu mai număra secundele de inconștiență, ci flotările: 1, 2, 3... 11! S-a ridicat și și-a privit adversarul în ochi. Deja îi aflase mișcările, putea să i le pareze. 1-1! Repriza a treia, Concertul, este aproape... noi sperăm că în ultima decadă a lunii octombrie - o provocare acceptată de un nou membru al echipei „Rockul Carantinei”: Nelu Brîndușan (Promusic / Maximum Rock)!
***
Producător: Doru Ionescu