loader
Foto

Rockul Românesc versus carantina (II)

„Remix” v-a propus să revedeți sâmbătă, 20 martie, de la ora 22:00, la TVR 3 și online pe TVR+, „Rockul Carantinei” – un proiect apărut la începutul stării de urgență, atunci când pandemia a lovit branșa artistică, în particular cea muzicală.

 

Remix

Reînregistrarea unor piese de rezistență din istoria rockului românesc - unele rare, nemaicântate de decenii, omagiind astfel trupe care au pus o cărămidă sau mai multe la edificiu.

Muzicieni din mai multe generații, fiecare de acasă, cei mai mulți nemaicântând unii cu alții. După un prim episod „Remix” cu șase remake-uri, încă cinci provocări, fiecare cu povestea sa.

(w882)

Catena – o piesă (singura publicată oficial) a fetelor rock conduse de Anca (Vijan) Graterol, reorchestrată (la sugestia autoarei, care a participat la remake din Germania) în manieră hard & heavy; de astă dată au fost cântate mai multe strofe, descoperite în carnetul de texte al Ancăi.

(w882)

Rodion Roșca, pionier electro-rock reinventat în ultimul deceniu, cu o piesă Rodion G.A. filmată pentru Revelionul 1983 TVR, reinterpretat în cheie modernă (Brazda lui Novac), electro-pop, de muzicieni dintr-o generație care nu mai are handicapul lipsei de instrumente ori al izolării culturale, cântând deopotrivă în țară și în străinătate.

(w882)

Holograf - o compoziție inedită de pe primul disc LP, scrisă într-o noapte de Mihai Pocorschi pentru Gabriel Cotabiță, devenită una dintre cărțile de vizită ale formației care a debutat cu dreptul și în studiourile de înregistrări... și din nou o reconsiderare orchestrală (Eugen Caminschi), salutată de autor.

(w882)

Marele hit al primei trupe legendare din Cluj, Chromatic, a fost redescoperit și reînregistrat de două generații diferite de muzicieni rock, prin același Mihai Pocorschi; direcția sa a fost aceea de a păstra linia melodică principală, imaginată de marele chitarist Sorin Tudoran, dar conferindu-i un plus de energie, hard, în ton cu prezentul.

(w882)

Dintre numeroasele șlagăre Semnal M, provocarea proiectului a țintit un alt gen de melodie, apărută când trupa a dobândit instrumente performante; compoziția lui Iuliu Merca a avut o lansare inedită – câștigând Premiul I la Festivalul concurs „Club A” din 1981 - fiind la rândul ei... răstălmăcită fusion în 2020 de Marius Pop.

(w882)

Ulterior, cele 11 piese celebrate în carantină au stat la originea unui nou proiect – live - „Retro Rock”, cofinanțat de Ministerul Culturii. În ultimul moment, pandemia a anulat concertul cu spectatori, dar a făcut posibilă filmarea evenimentul (unic în istoria rockului românesc). Înregistrat audio - video, acesta va ajunge, prin intermediul internetului (dar nu numai), la mult mai mulți fani ai genului, oriunde s-ar afla.

Post scriptum: În paralel, au apărut și alte inițiative de reconsiderare a rockului românesc d’antan. Cea mai apropiată de spiritul „Rockului Carantinei” a fost aceea a claviaturistului Vlady Cnejevici. În contextul primului său album de autor - „Ieri și azi” – muzicianul a repus pe tapet o piesă Progresiv TM („Vorba dulce din bătrâni”, compoziție Ladislau Herdina / Ștefan Kovacs) cu Ghighi Iovin și Teo Boar.

(w882)

 

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3