loader
Foto

Galerie foto

Seară de teatru la TVR 3: „Vinovatul” de Ion Băieşu

Sâmbătă, 17 ianuarie, de la ora 20:00, Ozana Oancea şi Ionel Mihăilescu joacă în teleplay-ul „Vinovatul”, difuzat la TVR 3 şi online, pe TVR+.

 

Producţia „Vinovatul” este o adaptare pentru televiziune după piesa omonimă a lui Ion Băieşu, completată cu motive din piesa „Iertarea” a aceluiaşi scriitor.

O femeie (interpretată de către Ozana Oancea) îl ademeneste în camera ei de hotel pe ucigasul (jucat de Ionel Mihăilescu) iubitului ei din adolescenţă. Totul se petrece cu câteva ore înaintea împlinirii termenului de prescripţie legală a crimei, în chiar noaptea nunţii "vinovatului". Strivit de frică si de remuscări, acesta îsi recunoaste crima, dar femeia nu-l iartă, ci îl determină să se sinucidă.

Din distribuția acestei producții mai fac parte: Erika Băieșu (în rolul soției), Mihai Răzuș (necunoscutul), Gabriel Fătu (recepționerul), Florin Rusu (barmanul) și Paul Mihăilă (băiatul).

Esenţa dramei lui Ion Băiesu se circumscrie temei (morale) a Răului în lumea contemporană: cauze, efecte si chipuri ale Răului; dar si omniprezenta problematică (care nu este doar spirituală) a relaţiei noastre cu Răul (înţelegerea/neacceptarea lui, iertarea/pedepsirea lui, etc.). Pornind de la caracterul excesiv al naturii umane, Ion Băiesu a imaginat această tulburătoare ecuaţie a Răului în care victima si călăul (două enigmatice si paradoxale personalităţi autodistructive) se condiţionează reciproc pe toate palierele unei construcţii dramatice (obiectual, narativ, semantic si stilistic). As spune că reusita excepţională a lui Ion Băiesu constă mai ales în acest joc cu angoasa, în balansul concomitent al fricii si al efortului de a găsi eliberarea. Rezumându-mă la mesajul filmului “Vinovatul” (film care s-ar fi putut intitula “Vinovăţie”), concluzionez că “Răul, odată înfăptuit, nu dispare nici dacă este pedepsit, spune regizorul Jon Gostin.

Filmul este realizat în 2014 de Casa de Producție TVR.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

4:30 Caravana TVR 3 (R)

*Studioul teritorial Cluj

Prezentatori: Loredana Corchis, Ionel Lespuc, col. Cornel Mitut

Producător Luminita Purdea Cotutiu

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi au celebrat peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

 

#tvr3