loader
Foto

Seria „Locuri, oameni şi comori" vă prezintă „Evanghelia de 600 de ani"

Casa de Producție TVR v-a invitat să urmăriți un nou episod al seriei  Locuri, oameni şi comori: „ Evanghelia de 600 de ani ", sâmbătă, 7 martie, la ora 12:00, la TVR 3 şi online pe TVR+.

 

Emilia Nicolaescu
Locuri, oameni și comori

„O carte este o comoară în sine. Ce putem spune despre o carte unicat, neprețuită pentru cultura și istoria poporului român?

Vorbim despre prima Evanghelie scrisă literă cu literă, cu miniaturi migălos desenate de mâna cuviosului Nicodim, când acesta ajunsese la batrânețe și puterile aproape că îl părăsiseră.

Cât timp s-a aflat la Mănăstirea Prislop, a reușit să copieze cele patru Evanghelii, ale lui Matei, Marcu, Luca și Ioan, după altele scrise în slava veche.

Manuscrisul este de o mare frumuseţe artistică, cu multe miniaturi, cu litere şi titluri aurite, iar scoarţele de lemn sunt ferecate în plăci de argint. Acum comoara se află la Muzeul Național de Istorie a României". (Emilia Nicolaescu, realizator)

Echipa:

Imagine: Marian Oprea

Asistent imagine: Gheorghe Dincă

Sunet: Marius Stanciu, Viorel Constantin

Montaj: Elena Nițu

PPS: Mihnea Ciulei

Ilustrație muzicală: Tudor Stănescu

Organizator de producție: Marius Flonta

***

Seria „Locuri, oameni și comori" este o producţie a Casei de Producţie a TVR.

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3