loader
Foto

Spectacolul lumii: Cu barca pe dealuri

Sâmbătă, 30 mai, de la ora 7:00, la TVR 3, ajungem în nordul Poloniei însoțiți de Ioan Grigorescu, ghidul și realizatorul seriei de documentare artistice de călătorie ”Spectacolul lumii”.  

 

Dintre toate episoadele ’’Spectacolului Lumii’’, sufletul meu rezonează cel mai mult cu cele care mă surprind, care mă poartă în locuri de care n-am mai auzit, ca să-mi arate lucruri nemaivăzute. Pentru că ele mă fac să mă simt, pentru o jumătate de oră, un copil uimit de splendoarea lumii și de măreția spiritului omenesc.

Sugestiv și aproape absurd intitulat ’’Cu barca pe dealuri’’, episodul de care mi-am amintit azi relatează o călătorie în zona marilor lacuri Mazuriene, în nordul Poloniei. La vremea când sunt vizitate de Ioan Grigorescu și constituie, pentru un film, scena pe care se derulează ’’Spectacolului Lumii’’, lacurile Mazuriene sunt parte a parcului național, care se dezvoltă în paralel cu agroturismul, în răspunderea comunităților locale.

(w882)

Apele sunt căi de comunicare, și acolo unde lacurile nu erau legate între ele oamenii au croit canale.

Dar ce să faci dacă, între două lacuri, natura a lăsat câteva... dealuri? E oare de ajuns obstacolul natural pentru a stăvili gândul călător al omului și nevoia sa de comunicare?

Se pare că nu.

(w882)

Acolo unde calea naturală de comunicare este blocată de o diferență de nivel de circa o sută de metri, pe o distanță de doar câțiva kilometri, călătoria nu se sfârșește. Ingeniozitatea omenească a construit un complicat sistem de șine, platforme, planuri înclinate și scripeți, în cinci trepte succesive, pentru a permite navigarea pe canalul Elblag. O imagine incredibilă, care permite la propriu ambarcațiunilor să urce dealurile...

Proiectul acesta fără pereche în lume datează din 1825, și a fost nevoie să treacă aproape un sfert de veac pentru a se strânge resursele necesare demarării sale. Abia în 1860 sistemul a fost dat în funcțiune, spre uimirea celor ce au asistat la prima cursă.

’’În primăvara anului 1860, când s-a dat startul în prima cursă din acest paradoxal periplu pe uscat, cei prezenți la marea inaugurare, când au văzut două corăbii petrecându-se, una în urcuș, cealaltă în coborâș, pe pieptișul dealului, au rupt-o la fugă, convinși că nu vor scăpa de prăpăd. Dar au scăpat. Și iată că, de o sută patruzeci de ani, comedia funcționează’’ - Ioan Grigorescu

Datorat arhitectului german Georg Jakob Steenke, sistemul de ecluze de pe canalul Elblag a suferit o renovare de amploare în perioada 2011 – 2015 și este în prezent în continuare funcțional, în scop turistic și nu numai.

(w882)

Despre relația omului cu natura, Ioan Grigorescu vorbește adeseori în serialul său, lăudând gestionarea inteligentă și prietenoasă a mediului, sau deplângând, dimpotrivă, atitudinile mai puțin înțelepte.

Rareori însă biruința ingeniozității omenești  este mai spectaculos ilustrată.

Cristina Oancea

***

Aici puteți accesa:

Misterul din Elche

Grecia - Meteora

Spectacolul lumii văzut din ... autocar

Despre valuri și moarte

Cu barca pe dealuri

13:30 Dăruieşte Românie!

* Carmen Târnoveanu vă provoacă să dăruiți Românie, în fiecare sâmbătă, de la ora 13.30, la TVR 3.

Parada tuturor artiștilor români se vede acum la TVR 3, în emisiunea Dăruiește Românie! în care vom promova oamenii talentați ai României, de peste tot din țară și din străinătate.

Regizor tv Manuela Apostol

Moderator, producător Carmen Târnoveanu

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3