loader
Foto

"Spectacolul lumii": O lume de basm sau o lume de haos

Nisip și apă. Copii care se joacă pe plajă. Plase imense. Bărci și pescari. Reflexul răsăritului în luciul nesfârșit al mării... Despre toate acestea, ați aflat în episodul "Un sultan republican", joi, 28 ianuarie, ora 23.00, la TVR 3!

 

„A trebuit să poposesc în Indonezia pentru a regăsi imaginea păstrată în amintire din ziua când pentru prima oară, în copilărie, am ajuns pe țărmul Mării Negre. (...) Era pe undeva pe lângă fostul far de la Tuzla, la sud de Carmen Sylva, unde se afla și o cherhana, la care pescarii se întorceau cu năvoadele strânseși cu bărcile negre doldora de pește...” (Ioan Grigorescu, Un sultan republican, joi, 28 ianuarie, ora 23.00, TVR 3).

Nicăieri în episoadele de până acum Ioan Grigorescu nu s-a lăsat sedus de farmecul exotic al arhipelagului Indonezian ca pe plaja aceasta modestă din Sumatra, unde pescarii și familiile lor își strâng năvoadele și sortează recolta zilei, în lumina palidă a dimineții. Spectacolul lumii e spectacolul naturii și al civilizației, dar niciodată nu este atât de intens și de vibrant ca în secvențele centrate pe omul simplu și viața sa cotidiană.

Călăuza noastră poposește la Padang, pe țărmurile insulei Sumatra, unde „marea încă nu-i refuză omului delicatesele sale”. Portul Padang, cu farmecul său și întreg etalajul fructelor de mare, constituie un pretext pentru călător de a trece în revistă câteva din problemele economice și sociale ale regiunii, una dintre cele mai populate din Sumatra. „Nu stăpânim natura decât supunându-ne ei”, ne reamintește Ioan Grigorescu, admirând splendoarea cascadelor din junglă și aducând încă o dată în discuție grija pentru această planetă minunată, singura noastră casă.

(w882) spectacolu

„Aici, în adâncul Sumatrei, la doi pași de Ecuator, natura își arată nu numai frumusețile ci și colții cu care se apără de agresiunile omului. Grandoarea ei nu are decât un mesaj : conviețuire. Altfel, stricarea planetei înseamnă sinuciderea omului. O lume de basm sau o lume de haos. Ambele sunt posibile.” Și dacă acest avertisment nu părea suficient în urmă cu aproape două decenii, cele întâmplate între timp conferă cuvintelor lui Grigorescu un ecou uriaș. O lume de haos. Avea să ne fie dat să o vedem de nenumărate ori de atunci.

Indonezia cu care ne întâlnim în Spectacolul lumii e încă o lume de basm. Dacă într-un episod ulterior ne vom aminti de călătoriile lui Sindbad Marinarul și de experiențele lui în ce privește culesul nucilor de cocos, în seara de joi, 28 ianuarie, ora 23.00, ne vom lăsa călăuziți printr-un palat sumatrez, o explozie de culoare desprinsă parcă din 1001 de nopți. Mai mult, vom face cunoștință cu un sultan adevărat.

La Yogia, în Jawa centrală, vom face cunoștință cu Hamengkubuwono al X-lea, sultan al Sultanatului istoric Yodjakarta și guvernator al regiunii cu statut special și cu același nume, parte a Republicii Indonezia. Vom lua contact totodată cu o lume a contrastelor, în care modernitatea ia de cele mai multe ori chipul globalizării, iar elementele tradiționale se refugiază adeseori în grădina secretă a unui hotel de lux. Și vom primi, în finalul episodului, un dar special.

***

Un articol de Cristina Oancea

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaților

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3