loader
Foto

Galerie foto

SURVOLAJ din Timișoara, sâmbătă, la TVR 3

Sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 23.00, la TVR 3, am descoperit povestea unei trupe rock care a făcut furori în primii ani de după revoluţie.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Ei nu mai cântau, ei erau muzica, tot corpul lor cânta, tot corpul lor era într-o stare de creaţie, toată fiinţa lor şi sufletul şi mintea şi fiecare celulă din trup.” (Florian Pittiș)

Fondată de câțiva ani la Timișoara, pe cutume metal-rock, formaţia Survolaj a făcut valuri după decembrie 1989. Atunci când marile grupuri au acuzat implozia showbiz-ului românesc după Revoluție, rockerii bănățeni au făcut furori cu piese decupate stilistic de cu două decenii în urmă, dar care sunau foarte proaspăt.

(w882) Survolaj B

După un prim premiu la festivalul buzoian „Top T”, cel mai important concurs de gen la nivel național, a urmat acel prim festival internațional „Rock ’91” (când au concertat în premieră și Phoenix), iar anul următor un concert la Arenele Romane, cu Survolaj singuri pe afiș, în postură de mare trupă. Succesele au continuat până în 1994, în paralel cu lansarea a două discuri. Și atât, la orizont apăruse adevărata reașezare din muzica tânără românească.

(w500) Survolaj

Solistul și noul baterist Florin „Pefi” Pop au inventat grupul Chin, cu o viață scurtă dar intensă, chitaristul și vechiul baterist au continuat cu diverse alte formații, unele longevive (Crossroads). Frontmanul Petre a lansat un volum de poezii foarte bine primit, a încercat un proiect solo cu experimente electro, încă unul acustic, cu piese noi și un mare premiu la festivalul „Om Bun” (plus un tribut Nicu Vladimir, incluzând o carte!), iar, în 2006, la două decenii de la înfiinţare, marea surpriză: reunirea vechiului Survolaj!

(w500) Survolaj d

Timișorenii au revenit spectaculos în câteva concerte, în componența inițială, culminând cu recitalul de la „Stufstock” (2007), un motiv serios şi pentru echipa noastră să... remixeze istoria. Hitul „Cel mai iubit dușman al meu” a fost însoțit mai apoi și de un clip, dar următorul video s-a dovedit și cântecul de lebădă - „Ultima soluție” (cu Ștefan Czifrak la bass). O poveste cu final brusc și nu tocmai fericit pentru numeroșii fani, dar atât de frumoasă, reeditată împreună cu Daniel Silvian Petre – solist vocal, Zsolt Szabo - chitară, Cătălin Teodorescu - bas şi Levente Molnar – tobe.

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

6:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

Transmisiune directă

6:55 Imnul României

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3