loader
Foto

TVR Timişoara premiată în Ucraina, la Festivalul “Plaiul meu natal”

În perioada 7-10 septembrie 2016, la Ujgorod, în Ucraina, s-a desfăşurat cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului „Plaiul meu natal”, pentru programele de radio şi televiziune destinate minorităţilor naţionale.

 

Anul acesta au participat 9 ţări (Ucraina, Ungaria, România, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Anglia, Polonia şi Austria), cu 68 de producţii de televiziune şi 45 de emisiuni radiofonice.

Emisiunile româneşti s-au bucurat şi de data aceasta de aprecieri din partea juriilor şi a publicului.

La secţiunea televiziune, reportajul ,,Irina Madear şi firul de lână, semnat de TVR Timişoara, realizator-Mihaela Bumbuc, imagine-Iuliu Theer, montaj-Cătălina Budescu, a obţinut menţiune pentru păstrarea tradiţiilor populare iar Mircea Barbu, Marius Danci şi Cristian Ştefănescu, tot de la TVR Timişoara, au primit premiul special pentru coloana sonoră.

Reportajul ,, Irina Madear şi firul de lână” aduce în prim plan rolul femeii ucrainene din diaspora românească. Povestea de viață a meșterului popular Irina Madear, din comuna Racovița, județul Timiș, ilustrează acele vremuri pentru unii demult apuse, când firul de lână era tors la lumina palidă a lămpii cu petrol, iar poveştile cusute cu multă gingășie prindeau contur în straiele de sărbătoare.

Ucrainencele noastre țeseau, nu doar pentru a-și îmbrăca familia sau casa, ci și din dorința de a duce mai departe o fărâmă din identitatea portului popular ucrainean.

Acest meștesug și arta războiului de țesut se reflecta adesea și în covoare, carpete, cergi, ștergare (prosoape), fețe de perină sau de masă și în multe alte accesorii care la final se transformau în adevărate capodopere de artă.

Astfel, rolul ucrainencelor care trăiesc în diaspora, departe sau aproape de granița cu Ucraina este să ducă mai departe tradiția, muzica, limba și cultura ucraineană, moștenite din străbuni.

La secţiunea radio, premiul special pentru aprecierile publicului a fost obţinut de o emisiune realizată la Radio Oltenia Craiova, de Ludovic Vulea, iar premiul din partea organizatorilor a revenit unei emisiuni realizată de Csaba Barta, de la Radio Timişoara.

La festivitatea de închidere a participat şi domnul dr. Gheorghe Anghel, ministru consilier la Ambasada României din Kiev.

(w882)

 

12:00 Transparenţe

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune de larg interes cultural-civic, un talk-show cu personalități actuale ale Clujului, Transilvaniei și chiar naționale din sfera culturii. Emisiunea surprinde în mod salutar preocupările actuale ale talentelor din societatea noastră, dă o imagine vie, directă celor mai afirmate energii din domeniul cultural sub forma unor dialoguri amicale, accesibile şi...neconvenţionale.Din însumarea unui set mai amplu de asemenea interviuri-dezbatere se conturează în chip oportun imaginea în plină dinamică nu doar a Clujului de azi, nici măcar numai a Transilvaniei ori a României, ci de-a dreptul a unei părți de Europă în plină emergență, căutându-şi căile către reprezentativitate şi reliefare acasă şi în universalitate.

Invitati: prof. Ioan Sbarciu, pictor si prof. Aurel Codoban, filozof

Realizator Ovidiu Pecican

Producător Laura Paşca

13:00 Selfie

*Studioul teritorial Timișoara

* SELFIE are în vedere artiști, muzicieni, tineri pasionați de știință sau de afaceri sau voluntari în diverse domenii. Aceștia se vor prezenta singuri, în maniera unui AUTOportret și vor spune despre ei lucrurile care consideră că ii fac speciali.Emisiunea se adresează unui public deschis, interesat de poveștile acestor oameni, care are cam aceeași vârsta ca și protagoniștii. SELFIE este o emisiune dinamică, neconvențională, în care orice este posibil!

Producător Roxana Morun

 
Corina şi Andrei Giurgiu, invitați la

O nouă ediție "familiON" este difuzată sâmbăta, 18 mai, de la ora 11:00 pe TVR 3 și de la ora 17:00 pe TVR Iași.

"Dăruiește Românie!", sâmbătă, la TVR 3

publicat: vineri, 17 mai 2024

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.

Ion Haiduc deschide noul sezon al emisiunii “Din Arhiva TVR”

Expresiv, carismatic și cu tolba plină de povești ca un haiduc adevărat ce este, actorul Ion Haiduc deschide seria emisiunilor “Din Arhiva TVR”, ...

 

#tvr3