loader
Foto

Galerie foto

Un fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea se destăinuie

Cunoscutul realizator de emisiuni de popularizare a ştiinţei de la TVR Cluj, Cristian Mureşanu a realizat un interviu incendiar cu unul din foştii consilieri ai Papei Ioan Paul al II-lea, Micheál Ledwith.

 

Cristian Mureşanu
Ştiinţă şi Cunoaştere

Teologul irlandez a discutat în interviul acordat despre controversatele teorii conform cărora, o parte din actualul teritoriu al României ar fi scăpat de efectele ultimei glaciaţiuni. El consideră că, astfel, în această zonă s-ar fi dezvoltat o proto-limbă care ar sta la originea altor limbi europene.

Micheál Ledwith îi spunea lui Cristian Mureşanu înaintea interviului: "Câţiva oameni cărora le-am spus despre interviul nostru sunt foarte dornici să asculte şi să înveţe mai mult despre ceea ce îţi voi vorbi despre istoria României şi a poporului român, la care m-am referit foarte frecvent în prelegerile mele publice aici, în ultimii doi ani. Regret în mod deosebit faptul că aşa o cultură şi civilizaţie precum cea a voastră pare să nu fi primit prea multe credite pentru contribuţiile majore pe care le-a adus culturii occidentale."

Teologul irlandez a acceptat să vorbească şi despre cum s-a autovindecat,  conform propriei păreri, de mielită transversă, o boală gravă despre care medicii credeau că îl va ucide.

Micheál Ledwith a fost preot, profesor de teologie şi preşedinte al Universităţii Maynooth timp de peste 25 de ani, în Irlanda. La Vatican el îi pregătea Papei Ioan Paul al II-lea discursurile pentru vizitele pontifului în diverse ţări ale lumii. Teologul a devenit celebru însă pentru faptul că s-a distanţat de viziunea oficială a bisericii catolice asupra religiei şi conceptului de divinitate şi pe care le consideră “copilăreşti”. El s-a retras, din proprie iniţiativă, din structurile bisericii.

Interviul realizat online va fi difuzat pe TVR Cluj în 2014, în preajma sărbătorilor pascale.

2:00 Vine Cluju’ pe la noi (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Muzică, voie bună, dedicații

Totul interactiv: pe parcursul emisiunii, Sergiu-Vitalian Vaida va fi în legătură permanentă cu telespectatorii, oferindu-le posibilitatea de a trimite mesaje celor dragi. Doritorii vor putea dialoga cu moderatorul nu doar telefonic, ci si scriindu-i pe Facebook sau chiar în sistem video, folosind platformele Skype sau Zoom. De câte ori va fi posibil, respectând afirmatia din generic, emisiunea va fi prezentă în comunităti rurale si urbane, ducând televiziunea la ele acasă, construindu-se acolo,în mijlocul lor, cu oamenii locului, gând lângă gând si față către față. ln studio, un invitat special (artist, scriitor, teolog, medic, om de stiintă s.a.) va complini efortul realizatorilor ca emisiunea ,,Vine Cluju' pe la noi" să fie o fereastră deschisă spre seninul din oameni si spre duminica din sufletul lor.

Prezentator şi realizator Sergiu Vitalian Vaida

Producător Radu Puşcaş

(Reluare)

3:30 Ia’şi afla (R)

*Studioul teritorial Iaşi

Producător Andreea Știliuc

(Reluare)
 

"Dăruiește Românie!", sâmbătă, la TVR 3

publicat: sâmbătă, 18 mai 2024

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" v-a așteptat sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.

Corina şi Andrei Giurgiu, invitați la

O nouă ediție "familiON" este difuzată sâmbăta, 18 mai, de la ora 11:00 pe TVR 3 și de la ora 17:00 pe TVR Iași.

Ion Haiduc deschide noul sezon al emisiunii “Din Arhiva TVR”

Expresiv, carismatic și cu tolba plină de povești ca un haiduc adevărat ce este, actorul Ion Haiduc deschide seria emisiunilor “Din Arhiva TVR”, ...

 

#tvr3