loader
Foto

Galerie foto

Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă

Domnitorul Principatelor Unite pare să nu-şi fi găsit liniştea după moarte.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Alexandru Ioan Cuza a fost înhumat la Ruginoasa, în mai 1873, într-un cavou din curtea Bisericii Domneşti. În 1907 a fost mutat într-o criptă din biserică.

În 1944, cînd Ruginoasa era în prima linie a frontului, osemintele domnitorului au fost mutate la Curtea de Argeş, iar un an mai târziu, cu toată oponenţa ruginoşenilor, racla a fost dusă la Iaşi, în schimbul unei promisiuni care nu a fost onorată nici până astăzi.

De aproape 70 de ani, Ruginoasa doreşte să-l aducă pe Cuza Vodă la locul iniţial al înmormântării, în „gropniţa domnească”. Ideea a fost lansată din nou în spaţiul public. Argumentele celor care susţin acest demers, cât şi motivaţia celor care se opun – într-un reportaj difuzat la TVR Iaşi şi TVR 3.


Reporter special: Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă

Realizatori:  Gabriela Baiardi, Relu Tabără, Loredan Baiardi

TVR Iaşi: luni, 1 decembrie, ora 20.00

TVR 3: duminică, 7 decembrie, ora 19.00

21:00 Drumul lui Leşe

* Vor veni pe Drumul lui Leșe oameni din domenii diferite: dirijori, horitori, pictori, coriologi, etnomuzicologi, artiști, manageri, lăutari. Invitații ne vor arăta lumea lor prin aduceri aminte. Viața lor este un drum care trebuie adus in atenția telespectatorilor. Viața lor este o mișcare prin învârtire. Sunt oameni de ispravă. Telespectatorii vor avea ocazia să le vadă sufletul. Emisiunea Drumul lui Leșe înseamnă un dialog de împăcare și de bucurie.

Jurnalist senior Sandrino Gavriloaia

Realizator, moderator Grigore Leşe​

Producător Sînziana Miloşoiu

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Corina şi Andrei Giurgiu, invitați la

O nouă ediție "familiON" este difuzată sâmbăta, 18 mai, de la ora 11:00 pe TVR 3 și de la ora 17:00 pe TVR Iași.

"Dăruiește Românie!", sâmbătă, la TVR 3

publicat: vineri, 17 mai 2024

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.

Ion Haiduc deschide noul sezon al emisiunii “Din Arhiva TVR”

Expresiv, carismatic și cu tolba plină de povești ca un haiduc adevărat ce este, actorul Ion Haiduc deschide seria emisiunilor “Din Arhiva TVR”, ...

 

#tvr3