loader
Foto

Bijuterii arhitectonice, cărţi şi spectacole - la CULT@rt

Miercuri, 12 decembrie, de la ora 22.00 - când invitaţii lui Marius Constantinescu sunt: actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti şi scriitorul T.O.Bobe, cu “Darul lui Moş Crăciun”.

 

MARIUS CONSTANTINESCU
Cult@rt

Miercuri, la CULT@rt vine actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, pentru a trasa principalele borne din istoria uneia dintre cele mai respectate instituţii culturale ale Romaniei. Istoria Teatrului Naţional Bucureşti începe cu jumatate de secol înainte de Marea Unire, dar este unul dintre simbolurile culturale cu care românii se pot mândri. Cladirea, inaugurată în anul 1852, lângă Palatul Telefoanelor, era a treia ca mărime în Europa.

(oar_w460)

Cel de-al doilea invitat al ediţiei, scriitorul T.O.Bobe, ne reaminteşte nu doar de anii copilăriei, ci şi de faptul că, peste puţin timp, Moş Crăciun este aşteptat de noi toţi, cu daruri. Este subiectul de la care porneşte cartea “Darul lui Moş Crăciun”, în care doi băieţi şi o pisică îi scriu scrisori Moşului. Iar celor care nu înţeleg cum o pisică poate scrie scrisori, le spunem că vor afla secretul urmărind discuţia scriitorului cu Marius Constantinescu – în studioul emisiunii CULT@rt.

(oar_w460)

Tot miercuri, ajungem la Iaşi unde Gabriela Baiardi ne prezintă istoria unei adevărate bijuterii arhitectonice a oraşului, inaugurată în 1896 şi ne aminteşte cum în timpul războiului pentru întregirea neamului, Teatrul Naţional din capitala Moldovei a fost scena multor întâmplări memorabile.

Tot o bijuterie arhitectonică încărcată de semnificaţii istorice ne prezintă şi Anca Toghe de la TVR Craiova care ne propune să descoperim împreună Palatul Cultural Theodor Costescu din Turnu Severin. Piatra sa de temelie a fost pusă în anul 1912, iar din 1924, când edificiul a fost introdus oficial în circuitul public, este considerat şi monument închinat împlinirii idealului Marii Uniri a românilor.

Mihaela Ilea de la TVR Cluj ne prezintă interviul acordat de jurnalista Ruxandra Hurezean, iar Vasile Hotea-Fernezan de la TVR Cluj stă de vorbă cu Cătălin Ştefănescu, unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori ai Televiziunii Române.

Petronela Moraru şi Coralia Matea, de la TVR Târgu Mureş, au fost prezente la Festivalul Virginia Zeani  - manifestare încheiată cu premiera naţională a spectacolului La Sonnambula de Vicenzo Bellini. Un repertoriu dificil, despre care dirijorul Cristian Sandu spune că necesită o tehnică impecabilă de canto.

7:00 Satul meu

(redifuzare)* Studioul teritorial Cluj

* Istorie si traditii in satul Rasinari, jud. Sibiu

Invitati: Bogdan Bucur, primar com. Rasinari Nicolae Jianu, preot ortodox, Rasinari Dinu Bucsan, nepotul lui Octavian Goga Dumitru Capota, cioban Carmen Olteanu, profesoara de matematica Pavel Diaconu, colectionar Mioara Iacob, muzeograf.

Producători: Radu Anghel, Radu Puscas

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Dan Pavel

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3