loader
Foto

"Cântec și poveste": despre simbolul Mărțișorului în tradiția populară

Sâmbătă, 6 martie, ora 19.00, la TVR3,  am aflat cum s-a desfășurat  Târgul de Mărțișor organizat de Muzeul Național al Satului ” Dimitrie Gusti ” din București.

 

Cântec și poveste

Însoțită de ghiocei, zambile, zâmbete și urări de bine, frumoasa primăvară a sosit din nou pe meleagurile noastre și, odată cu ea, Mărțișorul.

(w882) martisoare

Mărțișorul, firul răsucit în roșu și alb, este considerat protector pentru roadele pomilor, împotriva bolilor și a nenorocului. În tradiția populară, firul se leagă la mâna copiilor și sugerează renaștere, puritate și dragoste.

(w882) demo marti

Ca în fiecare an, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București a găzduit Târgul de Mărțișor. Meșterii populari din țară și-au expus cele mai frumoase creații, admirate de copii și de numeroși vizitatori.

(w882) expo marti

Bucuria primăverii în alb și roșu vine însoțită de cântecele invitaților emisiunii ”Cântec și poveste: Cristina Gheorghiu, Polina Gheorghe, Jenica Bercea Anton, Traian Frâncu, Coralia Costea, Iulia Vătafu, Ștefan Șerban, Stelian Păun, Ștefania Luzinschi, Karla Ursu, grupul de copii ”Ciuleandra”, ansamblul folcloric ”Mugurașii”, Filipeștii de Pădure - Prahova, grupul folcloric ”Mlădițe ilfovene” - Clinceni, ansamblul folcloric ”Mușețeanca” - Brăila.

(w882) bucurie co

Echipa emisiunii ”Cântec și poveste” vă urează o primăvară cu soare și multe bucurii!

(w882) copii muze

***

Producător: dr. Maria Tănase Marin

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
Ce este pectărul?

Ce este pectărul?

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Noi vă zicem, voi traduceți, căci așa sună de multe ori graiul bănățean - ca o limbă străină: „Punem în coș bobii care ajung în postăvița ce ...

Hanurile uitate ale Bucureștiului

Hanurile uitate ale Bucureștiului

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Ce atmosferă, ce viață, ce opulență, cum se mai învârteau banii pe sub tejghele, cum beau de supărare cei ce-și pierdeau gologanii, cum își mai ...

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

Călător de meserie: Ciobănitul și luxul libertății

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Marin a devenit cioban în copilărie, când mergea verile la bunici și mâna turmele de oi pe crestele munților Retezat. Ciobănia de munte și de ...

 

#tvr3