loader
Foto

"Cu cărțile pe faţă": Despre Ion Țuculescu și opera sa | VIDEO

Marți, 13 octombrie, de la ora 15:00, la TVR 3 și online pe TVR+, am vorbit despre unul dintre cei mai importanți artiști români ai secolului 20, Ion Țuculescu, încercând o reconstituire a unui destin de excepție.

 

Cu cărțile pe față

S-au împlinit 110 ani de la nașterea artistului și cu această ocazie, Muzeul de Artă din Craiova a organizat o expoziție intitulată Reconstituirea, care a adus pe simeze o parte importantă din lucrările aflate în colecția muzeului craiovean, lucrări puțin cunoscute publicului. Parte din expoziție este și volumul Ion Țuculescu.

Invitatul Mirelei Giodea este Cătălin Davidescu, critic de artă, unul dintre cei mai buni cunoscători și monografi ai operei  țuculesciene.

Reconstituirea, semnat Cătălin Davidescu

Este vorba despre un consistent volum de cercetare care aduce documente inedite, nepublicate până acum, sau documente greu accesibile, precum și un studiu despre retrospectiva din 1965, o retrospectivă organizată la trei ani de la moartea artistului, dar și despre expoziția organizată de Țuculescu la el acasa, în 1956, perioadă în care artistul era interzis de sistem.

(w882) ion tucule

Prin retrospectiva din 1965, Țuculescu a marcat o întregă generație de artiști, ecourile acestei influențe fiind resimțite în arta românescă până târziu, în anii 2000.

Cu toate acestea, sensurile operei sale au fost practic monopolizate și manipulate de către sistemul comunist într-o singură direcție, aceea folcloric-naționalistă, receptarea artistului rămânând, până în prezent, încremenită în această ipostază.

***

sursa foto: ro.wikipedia.org

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*In memoriam Valeria Peter Predescu, 15 ani de la plecarea spre veșnicie

Prezentator Alexandru Pugna

Producător Radu Anghel

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

*Provocările antreprenorilor, invitat Cosmin Pop, antreprenor

Producător Andrada Gorog

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3