loader
Foto

Dimitrie Vicoveanu şi arta restaurării ceasurilor

Un român este supranumit de americani „chirurg al ceasurilor de colecţie”.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Dimitrie Vicoveanu s-a născut în urmă cu 76 de ani în judeţul Neamţ şi a fondat, la Iaşi,  Laboratorul zonal de restaurare-conservare a patrimoniului naţional, dar soarta l-a purtat departe de casă, în Statele Unite ale Americii.

După ce a lucrat o vreme într-o fabrică de mobilă, românul a devenit unul dintre cei mai căutaţi ceasornicari de dincolo de ocean.  Expertul român nu doar repară mecanismele care valoreaza zeci de mii de dolari, ci le şi restaurează. De cînd a devenit consultantul casei de licitaţie Sotheby's, afacerea lui merge... ceas.

Dimitrie Vicoveanu este membru al Academiei de Ştiinte din New York. A plecat din România în 1979 şi abia după 30 de ani a revăzut locurile natale. Cu toate acestea, şi-a păstrat nealterat accentul moldovenesc. Are doi nepoţi care nu au vizitat niciodată România, însă vara viitoare îi va lua cu el acasă, într-o călătorie pe care cei mici abia o aşteaptă.

Români fără frontiere

TVR 3: duminică, 1 noiembrie, ora 14.30

TVR Iaşi: marţi, 10 noiembrie, ora 20.00

 

Realizator: Gabriela Baiardi

Imagine: Cristian Sbîngu

Montaj: Loredan Baiardi

2:05 Dăruieşte Românie! (R)

* Parada tuturor artiștilor români se vede acum la TVR 3, în emisiunea Dăruiește Românie! în care vom promova oamenii talentați ai României, de peste tot din țară și din străinătate.

Regizor tv Manuela Apostol

Moderator, producător Carmen Târnoveanu

(Reluare)

3:30 Din arhiva TVR (R)

*Best of

*Emisiunea vă invită să vă bucurați de o serie de întâlniri memorabile cu oameni excepţionali, oameni care au lăsat ceva în urma lor, în teatru, în artă, în literatură, în muzică, în toate domeniile culturale. Astfel, fiecare ediție a emisiunii vă aduce un strop de cultură, însă acel strop fără de care viaţa fiecăruia ar fi lipsită de substanţă. Şi nu în ultimul rând, cuprinde momente memorabile din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, aceasta cutie cu amintiri unde timpul încetează să mai curgă.

*Sambata Pastelui

Producător Irninis Miricioiu

(Reluare)
 
De sărbători, Dăruiește Românie!

De sărbători, Dăruiește Românie!

publicat: sâmbătă, 04 mai 2024

Carmen Târnoveanu v-a așteptat alături de invitați speciali, în edițiile de sărbătoare ale emisiunii ”Dăruiește Românie!”, miercuri, 1 mai, de ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" a adus sâmbătă, 4 mai, pe TVR 3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe a susținut un dialog de împăcare ...

 

#tvr3