loader
Foto

Doamna metronom, la Poveștile lu’ Pilu

Duminică, 13 ianuarie, de la ora 8.30, la TVR 3, am descoperit povestea Vioricăi Viscopoleanu și a cuceririi aurului la Olimpiada din 1968.

 

Poveştile lu’ Pilu

Acum? Acum...50 de ani. Viorica Viscopoleanu este „doamna metronom” în atletismul românesc. Așa au numit-o ziariștii. Ateriza la punct fix...impus de ea!

Întâlnirea cu Viorica Viscopoleanu rămâne ca un tablou ce-și are rama-n orizont, departe de tot ce este banal și obositor. Viața, pentru a-i pregăti startul în atletism, i-a oferit încercări care au îngenunchiat-o.

(w882) Viorica Vi

A plecat parcă într-o cursă de urmărire cu startul acela „furat” de un atlet grăbit și un...pistolar atent. Astăzi privește începutul vieții ca pe ceva firesc. Zâmbește și este cerebrală. Orice amintire pare să-i deschidă pofta nu a unei povești, ci a balansării trupului înainte de a ataca pragul. E acolo și simte aerul ce-i așteaptă zborul.

Atletismul și tenacitatea ei au făcut echipă împingând-o pe Viorica Viscopoleanu, cu o jumătate de secol în urmă, spre titlul olimpic. Își amintește dialogul cu domnul Soter cu precizie și lumină: „într-una din zile, după antrenament a venit la mine și mi-a zis că la Jocurile Olimpice voi sări 6,80. Și-a notat în caiet și mi-a promis că o să vorbim despre asta după finala de la Mexic”.

La Jocurile Olimpice din Mexic, Viscopoleanu a intrat prima în concurs și zborul ei a fost perfect. A văzut o mașină de înmatriculare cu 681, dar Viorica a... „greșit” cu un centimetru. A sărit 6,82. Nou record olimpic și mondial.

(w882) Viorica Vi

O poveste cu un zbor spre aurul olimpic.

14 octombrie 1968. Viorica Viscopoleanu cucerește medalia de aur la săritura în lungime!

Realizator Alexandru Pilu” Bănoi

 

 

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3