loader
Foto

"Drumuri Aproape" la peștera Românești

Săptămâna asta călătorim pe „Drumuri aproape” la Româneşti. O călătorie scrisă cu note muzicale şi cu amintiri, un drum măsurat în kilometri şi în timp, pe firul istoriei de 30 de ani de concerte în Peştera Româneşti.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Episodul este unul atipic, pentru că prezintă, în paralel, două călătorii.

Una are loc chiar în ziua concertului cu numărul 30 din peşteră, într-un Româneşti populat cu turişti şi cu vânzători ambulanţi, cu ziarişti şi cu muzicieni. Locul se animă astfel odată-n an, într-o anume zi de octombrie, când peştera de sus, din deal, altminteri un loc solitar, se transformă într-o veritabilă sală de concerte.

Acolo au performat, de-a lungul timpului, mari instrumentişti, celebri dirijori şi renumite orchestre de muzică clasică, de la Filarmonica Banatul până la Orchestra Regală a Danemarcei.

O a doua căăatorie, care se împleteşte cu prima, are loc într-o zi obişnuită, în timpul săptămânii, într-un Româneşti unde oamenii îşi văd de treburi, spre o peşteră unde singurii spectatori sunt liliecii rezidenţi.

Ghidul este un om al locului, pasionat de speologie şi fotografie, cel care a imortalizat în imagine primul concert de la Româneşti, acum 30 de ani, şi care de atunci a fost nelipsit de la eveniment.

Pe parcursul emisiunii ne întâlnim cu Constantin Lupu – fondator Speotimiş, Vajda Karol – fotograf, Ioan Gârboni – director Filarmonica Banatul, Peter Oschanitzky - dirijor

Emisiunea “Drumuri aproape" se difuzează pe TVR Timișoara duminică, 23.11.2014 la ora 20:30, iar pe TVR3 - duminică 30.11.2014 la ora 18:00.

 

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3