loader
Foto

Duminică la Remix, povești de viață cu cântec de peste ocean

Duminică, 29 ianuarie, la TVR 3 de la ora 22:00, povești de viață cu cântec de peste ocean, cu Ionescu și Popescu… Jazz și Beat!

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

DAN IONESCU (Thornhill, Canada)

Considerat cel mai bun chitarist de jazz român în anii ‘80 – ‘95, originar din Timișoara, fondator al grupului Crepuscul, Dan a cântat practic cu toți marii instrumentiști români ai genului.

(w882) Dan

Ediția găzduiește imagini rarisime din cluburile de pe Bega, de la Festivalurile de Jazz de la Sibiu și Costinești, Club A – 1990, grupurile Post Scriptum, Opus 4, Dan Ionescu Electric Version.

(w882) Dan

A căutat să se perfecționeze permanent, dar declinul scenei de profil după 1989 l-a obligat în cele din urmă să emigreze. S-a stabilit în Canada, în Great Toronto Area (primul concert – cu Aura Urziceanu), acolo și-a relansat cariera; la ora interviului înregistra al nouălea disc, dintr-o serie de colaborări cu instrumentiști importanți de peste ocean.

(w882) Dan

Emisiunea este filmată parțial la un concert privat, într-o casă înțesată de români. Între membrii formației sale - cei doi fii, Gil și Tom, ambii absolvenți ai unor academii de muzică. Un program cu valențe cultural-educative, dintr- un proiect la care ține la fel de mult ca la grupurile formate cu marii jazzmani, acela de esențializa într-un repertoriu muzica unei culturi.

(w882) Dan

Cele mai recente imagini cu Dan pe o scenă de acasă datează din 2011 (Timișoara), dar cea mai recentă revenire cu cântec în România s-a petrecut în toamna lui 2016, la cel mai important festival jazz bucureștean.

VAL POPESCU (San Diego, SUA)

De profesie inginer în electronică, Shony (cum îi spuneau prietenii și fanii) a fost chitarist într-una dintre primele trupe rock autohtone, Cometele (anii ‘60 – epoca beat). În lipsa imaginilor din arhiva TVR, ediția ilustrează atmosfera bucureșteană cu melodiile de pe discul editat de Electrecord unui grup rock pionier, căruia Val i-a construit o parte dintre instrumente.

(w882) Val

A plecat din România în 1977, via Germania. În Statele Unite este reputat în computere (generația de calculatoare 286 i-a folosit o invenție), acum a devenit independent (are firma sa cu acțiune în telefonia mobilă). Și-a proiectat singur casa din Rancho Santa Fe, salutată la inaugurare în presa californiană, pentru combinația mexicano… maramureșeană.

(w882) Val

Shony și soția sa, americană, sunt cuceriți de România, vizitând țara aproape anual. Băiatul său s-a întors dintr-o misiune în Afganistan (subiect al unui reportaj al Știrilor TVR), iar fata a absolvit o universitate de film; în 2017 plănuiește o excursie prelungită în țara tatălui său, pentru a-i filma frumusețile și a învăța limba română.

(w882) Val

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Iaşi

* Medici de diferite specialități vin în studioul TVR Iași cu cele mai bune indicații și recomandări, temele alese fiind întotdeauna de actualitate. În plus, în această emisiune promovăm reușitele medicale din zona Moldovei, un stil de viață echilibrat și importanța prevenției.

* Adolescența, o întrebare fără răspuns?

Producător Claudia Dănăilă

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3