loader
Foto

Dumitru Moroșanu și Cristin Tomeci într-o ediţie unică a emisiunii “Remix”

Doru Ionescu ne aduce două poveşti muzicale despre doi teleaşti din două generaţii diferite: Dumitru Moroșanu și Cristin Tomeci, la TVR 3, la “Remix”, sâmbătă, 27 ianuarie, de la ora 22:00.

 

Remix

Primul portret “Remix” îi aparține celebrului teleast Dumitru Moroșanu. A cărui biografie se confundă cu o incursiune în culisele televiziunii din România. În primul rând TVR, căreia Moro, cum îi spun apropiații, i-a urcat toate treptele ierarhice, de la simplu reporter la șef al Departamentului Muzică – Divertisment, în anii ’90. Nu e trecută cu vederea nici perioada sa de redactor la Radio Iași, după absolvirea Conservatorului din același oraș. Realizatorii emisiunii insistă însă asupra perioadei în care jurnalistul muzical a venit în Calea Dorobanților și a luat cu asalt numele noi din muzica rock și folk a anilor ’70, apoi jazzul ajuns pe culmi în anii’80, cu acel eveniment etalon al genului de la noi, “Festivalul de la Sibiu”.

(w882)

Ediția etalează câteva dintre cele mai vechi filmări cu Phoenix, Dan Andrei Aldea, Pro Musica, Progresiv TM, Adriana Ausch, Adina Dimitriu, Helicoidal, Adrian Ivanițchi etc.

Interviul se opreşte, din lipsă de timp, la mileniul al treilea. După ce reinventase festivalul „Cerbul de Aur”, în anii ’90, Moroşanu continua în sectorul privat să nască emisiuni de calitate şi... audienţă, colaborând şi cu TVR.

(w882)

O poveste cu cântec... de continuat, la „plan-ansamblu”, mai cu seamă după 28 ianuarie 2018, când teleastul împlineşte frumoasa vârstă de 75 de ani. La mulţi f-ani!

***

(w882)

A doua rubrică a emisiunii radiografiază povestea de viaţă a lui Cristin Tomeci. Membru al unui grup rock studenţesc care a făcut valuri în ultimii ani ’80, Rogvaiv, basistul a câştigat mai multe premii naţionale. A continuat să urce pe scenă şi cu alte trupe underground dar, mai important, Cristin s-a reinventat muzical după Revoluţie.

(w882)

Mai întâi s-a implicat în distribuţia instrumentelor muzicale. Ajuns în Belgia, a trebuit s-o ia, iar şi iar, de la început. O nouă formulă câştigătoare a însemnat organizarea selecţiei româneşti pentru G.B.O.B. („Global Battle of the Bands”). Mai mult, a ajuns să conteze în creşterea brandului la nivel internaţional, urcând până în poziţia de vicepreşedinte.

(w882)

În cele din urmă, în urma unor schimbări majore în viaţa personală, a cedat funcţia care-l obliga să umble prin lume şi s-a aşezat la casa lui, întemeindu-şi o nouă familie. Astăzi lucrează la „Ministerul de Justiţie”, dar s-a întors şi spre muzică: de cinci ani realizează o emisiune TV muzicală, în limba română. Difuzată mai întâi online, de la „Radio Arthis” (Bruxelles), „Muzica Europei” se redifuzează în ultimul timp şi în România.

(w882)

Realizator: Doru Ionescu

Foto: arhive personale, Facebook

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe livestreaming pe TVR+.

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Timișoara

* Producator Marius Graţian Barbos

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiune tip talk-show, care își propune să aducă în prim-plan realitatea zonală.

Proiecte 2024

Producător Lacrima Balint

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3