loader
Foto

Festivalul Enescu - Povestea continuă: Amintiri Martha Argerich

Perioada de izolare la domiciliu este un bun prilej pentru reflecţie şi retrăirea unor amintiri.

 

Cristina Lascu vă prezintă în continuare portrete ale unor muzicieni cu care a avut privilegiul de a se întâlni la Festivalul Enescu.

MARTHA ARGERICH

Ceea ce te surpinde la Martha Argerich, din primul moment în care apare pe scenă, este spiritul ei ludic. Pentru ea, totul e un joc în care se implică total, cu bucuria şi credinţa unui copil. Din momentul în care se aşază la pian şi până la final când, efectiv, ţâşneşte de pe scaun, ca împinsă de un resort, bucuroasă că a terminat cu brio şi dornică s-o ia de la capăt, într-o permanentă întrecere cu sine însăşi.

Destinsă, zâmbitoare, elegantă, Martha Argerich e prima care se bucură de frumuseţea muzicii pe care ne-o oferă. În mâinile ei, pianul pare o jucărie uriaşă inventată special pentru copiii supradotaţi, ca ei să arate ce pot lăsându-i pe ceilalţi muţi de uimire.

Aşa cum am rămas toţi cei prezenţi, la ediţia din 2007, de la Sala Palatului, când Martha Argerich a fost solista Concertului nr.1 pentru pian şi orchestră de Beethoven, sau la Ateneu, la recitalul pentru două piane suţinut alături de Nelson Freire, prieten şi partener de scenă încă din copilărie. La cele două piane, care sunau ca unul singur, cei doi copii premianţi au interpretat un  program de vis care a cuprins şi lucrări inspirate - nici nu se putea altfel! - din lumea copilăriei, precum "Scene de copii" de Schumann şi "Colţul copiilor" de Debussy.

Reîntâlnirea cu aceşti aşi ai pianului nu trebuie ratată sub nicio formă! Aşa că i-am revăzut în 2009, când Martha Argerich a interpretat Concertul în Sol Major de Ravel şi Concertul nr. 1 de Prokofiev, alături de Royal Philarmonic Orchestra din Londra, avându-l la pupitru pe Charles Dutoit, iar Nelson Freire a fost solistul Concertului nr. 2 de Brahms, acompaniat de Orchestre du Capitol din Toulouse dirijată de Tugan Sokhiev.

Cristina Lascu

sursa foto: facebook.com/Martha-Argerich

***

Aici puteți accesa: Amintiri despre Alexander MelnikovAmintiri despre Elisabeth Leonskaja; Amintiri despre Joshua Bell

 

17:00 Volei feminin-Campionatul National-Divizia A1-Play-off

*CS Dinamo Bucuresti-Volei Alba Blaj

Comentator Narcis Selaru

Producator Mihai Dionise

Transmisiune directa Bucuresti

19:00 Lumea de aproape

(redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3