loader
Foto

Soprana Mariana Nicolesco și Liedul Românesc

O celebrare excepţională în lumea artei - ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, prezidate de soprana Mariana Nicolesco. La TVR 3 și TVR Internațional.

 

Mariana Nicolesco: «E o bucurie să aducem omagiu Centenarului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România»

Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

Nenumăraţi tineri artişti se dedică interpretării capodoperelor acestui gen muzical, numit de creatoarea evenimentului „toată muzica în miniatură”, şi pe care aceştia l-au prezentat cu brio în Recitalurile pe teme pasionante, abordate pentru prima oară: De la Lied la Aria de Operă, apoi Liedul românesc în context european, reliefând originalitatea acestuia în raport cu liedul german, francez (la chanson), italian (la canzone), maghiar sau rus, ori Liedul românesc la Centenarul Marii Uniri. De asemenea, strălucită a fost premiera absolută a liedurilor enesciene la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokio şi Nagoya, la Praga, Roma, Paris şi New York în cadrul Anului Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO.

«Marele compozitor a fost de altfel primul Preşedinte al Societăţii Compozitorilor Români (numită în prezent Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor), fondată la 2 noiembrie 1920, menită “să ajute la dezvoltarea producţiunii muzicale” autohtone, şi sunt fericită să aducem omagiu tuturor fondatorilor - declară Mariana Nicolesco - printre care se numără personalităţi de primă importanţă ca Alfred Alessandrescu, Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, Dimitrie Cuclin, Ion Nonna Otescu, Constantin Nottara, Theodor Rogalski, Dumitru Georgescu-Kiriac, Sabin Drăgoi, Gheorghe Dima, Tiberiu Brediceanu sau Ion Vidu.

Ca şi distinşii muzicologi de azi, compozitorii contemporani au fost permanent alături de noi, contribuind la succesul prestigioaselor noastre Simpozioane, multe dintre creaţiile acestora încântând publicul alături de cele ale maeştrilor din trecut în interpretarea tinerilor mei prieteni, şi suntem mândri să onorăm prin cântul nostru acest Centenar. Din partea lor şi a mea, Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, La Mulţi Ani!»

***

Program de difuzare:

TVR 3 și TVR Internațional: duminică, 1 noiembrie de la ora 15:00

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3