loader
Foto

"Laborator II 1989. Restaurarea picturilor împuşcate", expoziție la MNAR

Expoziţia-document poate fi vizitată până în martie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul orar 11.00 – 17.00, la Muzeul Național de Artă al României.

 

Oamenii, dar și operele de artă au avut de suferit în urma evenimentelor din decembrie 1989. Unele au fost puternic avariate și au avut nevoie de ample lucrări de restaurare.

Rezultatul acestui laborios proces de restaurare este expus pentru prima dată în cadrul Galeriei de Artă Românească. Expoziția cuprinde un număr important de picturi din patrimoniul Muzeul Național de Artă al României care au avut degradări rar întâlnite în colecţiile muzeale, dar și Laboratorul de restaurare pictură de şevalet, complet distrus tot în urma Revoluției din 1989.

Din totalul de 47 de lucrări restaurate, publicul va putea vedea cu această ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în ultimii 30 de ani: "Plopi la marginea satului" de Ioan Andreescu (1851 - 1882), "Vânat" şi "Natură moartă" de Sava Henţia (1848 - 1904).

(w882) 1plopi

După trei decenii, expoziția vorbește despre o istorie a refacerii Laboratorului în decursul anilor, detalii evocate prin imagini și fotografii de tipul “înainte” și “după”. Curatorii expoziției, Sorina Gheorghiță și Ioan Sfrijan, mizează pe memoria vizuală și impactul imaginilor sfâșietoare.

În catalogul manifestării sunt prezentate, în detaliu, etapele restaurării lucrărilor împușcate, precum și povestea distrugerii și refacerii Laboratorului de Restaurare Pictură de Șevalet al MNAR, care a fost nimicit, împreună cu o parte din patrimoniul aflat în curs de refacere. Treizeci de picturi au fost pierdute atunci, dintre care 17 lucrări din cadrul Galeriei de Artă Europeană și 13 din Galeria de Artă Românească.

Curatorii expoziției oferă și un exemplu de restaurare: tabloul “Plopi la marginea drumului”. Se poate observa, astfel, dimensiunea degradării, etapele de reconstrucție a suportului și, la final, după câteva zeci de ore de lucru - ansamblul restaurat.

(w882) 2plopi

"Avem o datorie morală pentru salvarea şi îngrijirea patrimoniului cultural naţional. Suntem datori faţă de generaţiile trecute să facem dreptate prin restaurarea lucrărilor, să redăm adevărata faţă a operelor de artă ce formează identitatea noastră ca naţiune. Prin demersurile Laboratorului de restaurare pictură de şevalet, muzeul reuşeşte să informeze, să dialogheze deschis cu publicul şi să poziţioneze în istoria recentă episoade culturale ce vor deveni reper pentru generaţiile următoare", a afirmat managerul interimar al MNAR, Cristina Verona Tobi, într-un comunicat remis Agerpres.

Totodată, ea subliniază faptul că prezenta expoziție nu face altceva decât să scoată în evidență "etapele şi munca dificilă pe care restauratorii o parcurg, mii de ore petrecute în faţa unei lucrări şi dedicate înţelegerii şi restaurării acesteia".

"Restaurarea este o profesie insuficient cunoscută şi înţeleasă, dar deosebit de importantă pentru rolul său de a readuce la lumină un patrimoniu moştenit şi de a-l încredinţa pentru sute de ani viitoarelor generaţii. Din recunoştinţă pentru munca depusă de specialişti, dar şi pentru a le deschide noi perspective adolescenţilor care trebuie să îşi aleagă viitorul profesional, MNAR va lansa în perioada următoare o campanie de popularizare a profesiilor din lumea artistică", a mai arătat Cristina Verona Tobi.

(w882) 3plopi

Munca de restaurare a celor 47 de lucrări puternic avariate a fost susținută, de-a lungul anilor, de un colectiv de doar 16 specialiști ai MNAR. Prin acest demers, Muzeul Național de Artă al României continuă seria expozițiilor dedicate operelor de artă restaurate - Anatomia restaurării – opere de artă din patrimoniul MNAR (decembrie 2016 – aprilie 2017) și Laborator – restaurarea picturilor vechilor maeștri (iulie – septembrie 2018) primele proiecte de succes.

***

Expoziţia poate fi vizitată până în martie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul orar 11.00 – 17.00, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

***

Surse foto: pagina de Facebook MNAR

Un articol de Irninis Miricioiu

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3