loader
Foto

“M – un oraș își caută ucigașul”, un film cult la TVR 3

Sâmbătă, 27 iulie, de la ora 20.00, la TVR 3 sunteți invitați la un film demn de Telecinemateca, un clasic al anilor ’30, care se află în top 10 al celor mai bune filme din toate timpurile.

 

“M – un oraș își caută ucigașul / M – Eine Stadt Sucht Einen Moerder”, sau, pe scurt, “M” regizat de celebrul Fritz Lang, spune povestea unui criminal în serie și a efortului autorităților, dar și al altor infractori, care încearcă să îl prindă.

"M" este primul film sonor realizat de Fritz Lang, iar regizorul însuşi îl considera punctul culminant al carierei sale. Prestigioasa revistă franceză "Cahiers du cinema" l-a plasat pe locul al șaselea în clasamentul celor mai bune 100 de filme din toate timpurile.

În rolurile principale îi puteți vedea pe Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut, nume clasice ale ciematografiei anilor ’30.

Thrillerul pornește de la premisa că un ucigaş de copii psihopat circulă liber pe străzile oraşului şi poliţia nu reuşeşte să-l prindă. Pentru a putea opera în voie, ceilalţi infractori decid că singura soluţie pentru a scăpa de politie este să prindă ei criminalul.

(w500) M - film

"Lang dezvoltă aici tema care va domina toată opera lui sonoră: aceea a vinovăţiei. Ucigaşul său este condamnat de către lumea interlopă pe care o dezonora, dar acest solitar hăituit, interpretat de Peter Lorre într-o manieră emoţională şi neliniştitoare, apare mai mult ca o victimă decât ca un călău", notează Georges Sadoul în "Histoire du cinema mondial", 1949.

O producție amenințată de spectrul nazist

Când i-a venit ideea de a face acest film, Lang a dat un anunț într-un ziar, detaliindu-și intenția și dând mai multe informații despre producție. La scurt timp după publicarea anunțului a început să primească scrisori de amenințare.

Prestigiosul studio Staaken i-a interzis să filmeze aici, suspectându-l că este membru al Partidului Nazist. Lang a reușit cu greu să primească acceptul conducerii studioului, iar, în cele din urmă, a ajuns să filmeze în afara Berlinului, la Staaken Zeppelinhalle.

Interesant este că, deși este un thriller, în film nu apar scene de violențe și nici detalii vizuale ale morții copiilor victime ale ucigașului. Crezul regizorului a fost că, doar sugerând actele de violență, filmul va avea un impact emoțional mai puternic asupra publicului.

Criticii susțin că filmul a fost inspirat din cazul unui criminal în serie al anilor ’20, Peter Kurten, supranumit vampirul din Dusseldorf , însă Lang a negat că asta ar fi fost sursa de inspirație a lui.

Într-un interviu acordat, în 1963, istoricului de film Gero Gandert, Lang spune: “Când am decis să fac acest film, erau mai mulți criminali în serie care terorizau orașele din Germania (...) În ceea ce privește inspectorul Karl Lohmann, aici m-am inspirat din munca celebrului criminalist berlinez Ernst Gennat”.

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*In memoriam Valeria Peter Predescu, 15 ani de la plecarea spre veșnicie

Prezentator Alexandru Pugna

Producător Radu Anghel

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

*Provocările antreprenorilor, invitat Cosmin Pop, antreprenor

Producător Andrada Gorog

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3