loader
Foto

Nicoale Breban, invitat la „Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’

Duminică, 28 mai, la TVR 3, de la ora 20.00, aţi putut revedea o ediţie a "Seratelor" difuzată în premieră în mai 1996: dialogul dintre Iosif Sava şi Nicolae Breban.

 

Seratele Muzicale

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În ediţia din 28 mai, invitatul lui Iosif Sava la "Seratele Muzicale" a fost Nicolae Breban - scriitor, romancier, eseist, dramaturg şi om de cultură, membru titular al Academiei Române.

După o prezentare amplă a operei scriitorului, Iosif Sava conchide: ’’Cărţile rămân în istorie. Ele sunt sinteza unei vieţi’’.

Nicolae Breban este o personalitate recunoscută şi uneori controversată din panoplia personalităţilor culturale româneşti. Nu o dată, invitatul lui Iosif Sava la ’’Seratele Muzicale’’ a avut o opinie critică la adresa contemporanilor din breaslă şi nu numai. Părerile sale spuse răspicat şi uneori pătimaş, în scris sau prin viu grai, asupra unor confraţi sau a unor clasici ai literaturii române, au deranjat.

’’Labiş a adus o notă nouă, proaspătă şi pentru întâia dată mi-am dat seama că, în ciuda presiunii, e de ajuns ceva nou, proaspăt ca să-i sperie pe clasici. Şi Eminescu a murit prea tânăr. O cultură majoră înseamnă timp de impunere. Eu doresc României spirite ample care să dezvolte o viziune’’. Astfel de păreri nu au rămas fără răspuns, iar Nicolae Breban s-a confruntat deseori cu atitudini ostile.

-  Mulţi vă acuză de orgoliu şi de prea puţină modestie.

-  Am o încredere mare în mine. Asta mă obligă. Orgoliul este o servitute. La 26 – 28 de ani am început să scriu bine.

-  Ce gândiţi despre Breban?

-  Că a trăit libertatea în România.

-  În vremurile grele v-aţi retras în muzică.

-  Situaţia era infernală. Şi la Bucureşti, şi la Paris. La Bucureşti se găseau discurile sovietice. Mi-am făcut o colecţie. Am descoperit nume mari. La Paris, în anii 1980 – 81 eram foarte izolat, trăiam foarte modest. Am scris ’’Drumul la zid’’ acompaniat de muzica lui Richter şi a lui Beethoven.

Vă invităm la o ediţie incendiară în care opiniile pro şi contra s-au intersectat în zgomot de săbii.

Însă dincolo de toate acestea, rămâne o operă solidă, strânsă între coperţile unui număr impresionant de volume. Ce supravieţuieşte din istoria literaturii române, cine sunt judecătorii valorii operelor literare, cât a costat pactul cu diavolul comunist, cum a fost cârmuită Uniunea Scriitorilor şi care au fost compromisurile celor care, vremelnic, au deţinut pârghiile puterii şi influenţei, despre România şi naţionalism, despre muzică şi filozofie, trădări de sine şi principii şi încă despre multe altele într-o ediţie în care Iosif Sava l-a avut invitat pe Nicolae Breban.

Un episod a cărui premieră a avut loc în mai 1996.

***

(w882) Albulescu

„Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV realizate de Iosif Sava la TVR rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Astăzi, celebrăm o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române: marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Satul meu

(redifuzare)* Studioul teritorial Cluj

* Istorie si traditii in satul Rasinari, jud. Sibiu

Invitati: Bogdan Bucur, primar com. Rasinari Nicolae Jianu, preot ortodox, Rasinari Dinu Bucsan, nepotul lui Octavian Goga Dumitru Capota, cioban Carmen Olteanu, profesoara de matematica Pavel Diaconu, colectionar Mioara Iacob, muzeograf.

Producători: Radu Anghel, Radu Puscas

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Dan Pavel

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3