loader
Foto

Galerie foto

Plecat din dor de ducă, întors din dor de ţară – la „A doua emigrare”

Emisiunea ce prezintă poveştile românilor care se reîntorc în ţară după ani petrecuţi în străinătate se difuzează miercuri, 15 februarie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

 

A doua emigrare

Ce pot avea în comun un tânăr din Bucureşti şi o fată din Maramureş care nu s-au văzut niciodată? Cel puţin trei lucruri: dorinţa de a cunoaşte, dorul de ducă şi pasiunea pentru gastronomie. Uimitor, dar nu toţi românii pleacă în străinătate ca să câştige mai bine ori să agonisească. Emisiunea despre români care, după ani munciţi în străinătate, trăiesc o „a doua emigrare” la întoarcerea în ţară, continuă să ne prezinte noi personaje şi poveştile lor. Miercuri, pe 15 februarie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi pe TVR+ aflăm alte două astfel de poveşti.

Lui Fabio Todircan nu-I lipsea nimic în România, dar, spirit liber, pasionat de motociclism încă din copilărie, a vrut să vadă cum se trăieşte şi altundeva decât în ţara lui. A ales Italia, pentru că acolo avea rude, deja cunoştea limba, iar traseele moto erau nenumărate. Timp de 16 ani a muncit, a călătorit, s-a distrat, a învăţat să se bucure ca italienii şi să gătească la fel ca ei: simplu şi gustos. La o porţie de paste tagliatelle, Fabio ne povesteşte, la A doua emigrare, de ce s-a întors din ţara în care la vita e bella şi cum aplică în România ce a învăţat în Italia.

(w882) A doua emi

Şi Anamaria Andreica avea o viaţă bună în ţara ei. A plecat din Vişeu de Sus, mai întâi la Bucureşti, iar apoi în Germania, doar ca să-şi perfecţioneze limba pe care o îndrăgea din copilărie. În Germania a descoperit pasiunea pentru gastronomie, pe care şi-a cultivat-o lucrând acolo în domeniu, timp de 10 ani. Acum este pe cale să-şi transforme pasiunea în afacere, la Bucureşti. Cu toate că se loveşte la fiecare pas de mentalitatea şi birocraţia care descurajează afacerile, este hotărâtă să-şi ducă visul până la capăt şi să le ofere românilor prăjituri şi mâncăruri preparate numai cu produse bio. În timp ce pregăteşte un desert nemţesc sănătos, Anamaria ne spune cum a găsit din nou drumul spre casă, la A doua emigrare.

(w882) A doua emi

Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire. De-a lungul ediţiilor, cunoaştem chelnerii, zidarii sau fermierii care au revenit în România pentru că nu-şi mai găseau de muncă în străinătate; vorbim cu adolescenţii care au învătaţ în străinătate şi nu reuşesc să se adapteze sistemului educaţional de aici; aflăm care este traseul birocratic prin care tinerii absolvenţi ai universităţilor din străinătate trebuie să treacă pentru a li se echivala studiile; cunoaştem poveştile medicilor care se reîntorc în ţară, cu gândul de-a aplica în sistemul românesc lecţiile învăţate în străinătate. În fiecare săptămână, emisiunea A doua emigrare ne prezintă români care, după ani petrecuţi în străinătate, se întorc în ţară şi încearcă să se readapteze la viaţa de aici.

Emisiunea a fost difuzată în premieră la TVR 3, în luna noiembrie 2016. Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Jurnalişti: Cristina Şoloc

Realizator Monica Niculescu

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:55 Teleshopping-Publicitate

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3