loader
Foto

Ploiești Jazz după 50 de ani și Alina Ciolcă Band în concert

Sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 22:00, la TVR 3 ați putut urmări o nouă ediție Remix.

 

Remix

16 noiembrie 2019, jumătate de secol de la primul Festival Național de Jazz din România, organizat de Palatul Culturii și de Clubul de jazz din Ploiești, în sala Filarmonicii din municipiu. Povești, povestiri, amintiri de la primul mare eveniment al jazzului autohton, în aceeași sală, într-un cadru sărbătoresc de ținută!

(w882)

Prezentate de coordonatorul Andi Enache, pe scenă au urcat personaje de pe afiș și din culise: pianistul Zoltan Boroș (care a și cântat!), Toni Ionescu Homorâceanu, Octavian Ioniță, Nelu Stan, Alexandru Bădulescu, Florian Lungu. De asemenea, generația următoare a fost reprezentată de H.J.K. Schmidt (coordinator după Revoluție al Festivalului de la Sibiu, care a preluat ștafeta după trei ediții ploieștene), Lucian Szabados (cel care a condus reinventarea festivalul în anii 2000)... lista continuă onorant. Și încă o generație, aceea la putere pe scene, cu instrumentiști de calibrul unor Sorin Zlat - pian, Răzvan Cojanu – bass și Laurențiu Ștefan – tobe (Ploiești Jazz Trio).

(w882)

Rubrica este ilustrată din plin de secvențe filmate de TVR la Ploiești, în 4 – 6 aprilie 1969. Un reportaj cu o valoare arhivistică inestimabilă, având pe scenă artiști de marcă din istoria jazzului românesc - Richard Oschanitzky, Sile Dinicu, Ștefan Berindei, Marius Popp, Adrian Ciceu, Robert Kovacs ș.a. -, iar între spectatori: Mihai Berindei, Florian Lungu, Geo Limbășanu, precum și organizatorii Puiu Comănescu, Puiu Mancaș și Nelu Stan... Mulțumirile echipei „Remix” directorului Filarmonicii „Paul Constantinescu” Vlad Mateescu, realizatorului TV Claudius Dociu și echipei sale și coordonatorului organizării Andi Enache.

(w882)

 

(w882)

(w882)

Ultima oră: o nouă întâlnire Ploiești Jazz (51) este programată în 17 noiembrie 2020, în aceeași sală istorică. ​

***

Cunoscută ascultătorilor blues pentru activitatea intensă din ultimii ani cu grupul Dusty Ride, solista Alina Ciolcă a fondat un proiect, de aproape doi ani, în vâna muzicii tradiționale din această zonă. Mai precis, studiind blues-ul vechi -„de dinaintea blues-ului”-, a descoperit similitudini cu doina maramureșeană; adunând cu alte „scormoniri” în siajul folclorului aromân, și-a evazat căutările și spre dialectele (lingvistico-muzicale) sud-dunărene (megleno-român respectiv istro-român).

Astfel, împreună cu basistul Adrian Chepa (care a preluat și momentele de percuție) și chitaristul Bogdan Bîngă, solista a lansat discul bilingv „Îngân lumea – despre blues și cântări tărăgănate”, un concept care integrează în muzică (cel mai eficient „cârlig” cultural, în opinia noastră) un întreg patrimoniu etno-lingvistic, de la nord și sud de Dunăre, dar și de peste ocean. După ecourile primelor cântări în trei, Alina a împins acest fusion mai departe.

(w882)

Concertul (din 3 februarie 2020, sala Pictură - TNB) - prezentat în fragmente reprezentative de prima rubrică a emisiunii - a reunit trioul cu invitați deosebiți: artistul și cercetătorul Grigore Leșe, solistul Cristian Chiriac (trupa Iarba Fiarelor), actrița Anca Constantin și Ansamblul „Altona” descoperit de Alina la Cerna, jud Tulcea (unde trăiește singura comunitate compactă de meglenoromâni din țară). „Întuneric și lumină: incursiuni în cântul vlah de-a nordul și de-a sudul Dunării” se pliază inedit atât pe ideea de „Remix” cât și TVR3! Proiectul este în plină dezvoltare, de urmărit și „evadările” în spații deschise (de curând în Apuseni) ale trioului, acum sub titulatura Graiu (cu noul chitarist Sergiu Popa).

(w882)

(w882)

 

(w882)

 

(w882)

Credite foto: Mihai „Croco” Manea, facebook Andi Enache, Alina Ciolcă

 

 

 

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*In memoriam Valeria Peter Predescu, 15 ani de la plecarea spre veșnicie

Prezentator Alexandru Pugna

Producător Radu Anghel

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

*Provocările antreprenorilor, invitat Cosmin Pop, antreprenor

Producător Andrada Gorog

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3