loader
Foto

Poiana Îngerilor Trişti

Reporter special. Realizator: Gabriela Baiardi

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Două monumente istorice care au fost zidite cu peste 400 de ani în urmă sunt lăsate de izbelişte, cu toată protecţia pe care le-o garantează legea.

Biserica lui Ioniţă Cujbă din satul Poiana cu Cetate (judeţul Iaşi) a fost ridicată în 1609. Se spune că ultima slujbă religioasă a fost oficiată în acel lăcaş cu peste 140 de ani în urmă. Nu se ştie în ce condiţii a rămas biserica fără acoperiş, de ce nu a fost refăcut, ce s-a întîmplat cu icoanele şi cărţile sfinte. Cert este că în 1933, conform unui mesaj scrijelit pe peretele altarului, biserica lui Cujbă era deja părăsită. În arhive nu sunt documente referitoare  la această ctitorie. De asemenea, nu sunt date care să ateste că s-ar fi făcut demersuri pentru restaurarea sau conservarea bisericii monument istoric. Starea de abandon a clădirii de patrimoniu s-a prelungit pînă în zilele noastre.

Cu aceeași indiferenţă au fost şi sunt tratate și ruinele bisericii din Poiana cu Schit. Ridicată în 1745, aceasta este amplasată pe temelia unui lăcaş de cult zidit la 1392 de cneazul Duma Negru. Autorităţile locale din Grajduri cred că doar monumentul din Poiana cu Cetate le aparţine, pe cel din Poiana cu Schit considerîndu-l în „parohia” comunei învecinate.

Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Iaşi a trimis Primăriei Grajduri, prin poştă, un rezumat al obligaţiilor pe care, conform legii 422, le au proprietarii de monumente istorice. Dar nu a făcut şi controale în teritoriu pe motiv că nu există personal pentru această activitate. Iar legea 422 este prea blîndă cu proprietarii care-şi neglijează clădirile de patrimoniu. Articolul 54, care îi obliga pe aceştia să refacă monumentul distrus, pe cheltuială proprie, a fost abrogat din 1 februarie 2014. Abrogarea este prevăzută în legea 187 din 2012 pentru punerea în aplicare a codului penal. Fapta se sanctionează acum cu amendă sau închisoare de la 1 la 5  ani.

 

Reporter special – Poiana îngerilor trişti

 

TVR Iaşi: Luni, 16 noiembrie, ora 20.00

Reluare: Marţi, 17 noiembrie, ora 13.00

Sâmbătă, 21 noiembrie, ora 18.30

 

TVR 3: Duminică, 22 noiembrie, ora 19.00

 

O producţie TVR Iaşi 2015 realizată de Gabriela Baiardi (realizator), Relu Tabără (imagine), Loredan Baiardi (ilustraţie muzicală şi montaj), Constantin Morărescu (conducător auto).

10:00 Din arhiva TVR

*Best of

*Emisiunea vă invită să vă bucurați de o serie de întâlniri memorabile cu oameni excepţionali, oameni care au lăsat ceva în urma lor, în teatru, în artă, în literatură, în muzică, în toate domeniile culturale. Astfel, fiecare ediție a emisiunii vă aduce un strop de cultură, însă acel strop fără de care viaţa fiecăruia ar fi lipsită de substanţă. Şi nu în ultimul rând, cuprinde momente memorabile din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, aceasta cutie cu amintiri unde timpul încetează să mai curgă.

*Claudiu Bleont

Producător Irninis Miricioiu

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" aduce sâmbătă, 4 mai, pe TVR3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe susține un dialog de împăcare și ...

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

 

#tvr3