loader
Foto

„Popasuri Folclorice” - Petrecem cu voie bună la Hanul lui Manuc

Sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 19.00, am petrecut cu „Popasuri Folclorice” la Hanul lui Manuc. Finalul ediţiei a fost dedicat marelui violonist Cornel Panţir. Urmăriţi emisiunea  la TVR 3 şi online pe TVR+.

 

Adriana Deaconu
Miruna Ionescu
Popasuri folclorice

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Toamna îşi etalează roadele bogate pe mesele întinse ale hanului. Coşurile pline cu struguri purtate cu mândrie de frumoasele tulcence ale Ansamblului Profesionist Baladele Deltei îi fac pe oaspeţii sosiţi la han să se gândească la vinul ce va începe lin să curgă în cănile pregătite de oacheșele hangițe Miruna Ionescu și Adriana Deaconu, dar şi la petrecerea ce stă să înceapă și care pe aripi de timp să-i poarte pe toți în vremurile când hanul, locul negoțurilor de seamă, al poveştilor pline de mister, era locul ideal al veseliei.

Se aud chiote şi zarvă de la Hanul lui Manuc! Au venit cu voie bună, cu cântec şi joc, oaspeţi cam de prin tot locul să ne spună cum a fost, când în vremuri de altădată, hanul era bun prilej de întâlnire şi taină, de ospăţ şi mare chef .

(w882) popasuri f

Petrică Mâţu Stoian,  Gelu Voicu, Ştefan Coman -  maestru coregraf, alături de tineri interpreţi ai foclorului românesc Coralia Costea, Elena Nistor, Ștefan Florin, Mihai Hrincescu, Roxana Croitoru, Iulia Vătafu sunt cei care fac din acest popas la Hanul lui Manuc o întâlnire de neuitat.

(w882) miruna si

Petrecerea de la han este totodată și un bun pretext pentru ca tinerii interpreţi să stea faţă în faţă cu artiştii folclorului românesc, cei care le pot da un sfat, un îndemn, le pot împărtăși din experienţele vieţii lor artistice, pentru ca astfel  ei să înţeleagă ce înseamnă cu adevărat arta spectacolului folcloric.

(w882) popasuri f

Țin foarte mult la aceste întâlniri între generații și în fiecare poveste pe care o creez încerc să aduc în atenția publicului telespectator tineri valoroşi, care știu să dea prin port şi cântec strălucirea cuvenită folclorului din zona pe care o reprezintă. Spunem prin cântec şi joc poveşti ale timpului, căutâm să le întruchipăm cât mai frumos, să le dăm viaţă şi suflu şi să le facem să rămână pentru totdeauna în amintirea celor ce ne urmăresc.” (Maria Tănase Marin)

(w882) popasuri f

***

Finalul ediţiei de sâmbătă a emisiunii Popasuri Foclorice este dedicat marelui violonist Cornel Panţir - un moment special  In memoriam. Pe strune de vioară ne-a purtat în lumea plină de nostalgie, de visare a romanţei, la Festivalul Naţional Crizantema de aur” - Târgovişte, 2015 şi 2016.

(w882) Cornel Pan

Prim violonist în mai multe orchestre simfonice ale acestei lumi, profesor de muzică, aranjor și dirijor, Cornel Panţir a colindat cu vioara sa o lume întreagă, fermecându-i  pe toţi cei care l-au ascultat.

(w882) cornel pan

Producător Maria Tănase Marin

Astăzi cuvintele sunt surde, cad grele şi dureroase peste inimile îndurerate ale celor ce l-au cunoscut pe maestrul Panţir. Nu poţi şi parcă nu-ţi vine să crezi că din acest moment cortina a căzut pentru Cornel Panţir. Acum arcuşul plânge şi vioara tace. Undeva în surdină se mai aud doar aplauzele. Drum bun, maestre!”

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!


 

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Timișoara

* Producator Marius Graţian Barbos

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiune tip talk-show, care își propune să aducă în prim-plan realitatea zonală.

Proiecte 2024

Producător Lacrima Balint

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3