loader
Foto

Remix: două povești de viaţă cu cântec, via Rotterdam și New York

TVR 3 ne-a amintit la "Remixul" de sâmbătă, 26 noiembrie, poveştile de viaţă cu cântec a doi artişti, Marta Hristea şi Liviu Blumenthal.  De la ora 22:00, online pe TVR +.

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

MARTA HRISTEA (Olanda)

După corul de copii Radio, apoi trupa pop-rock Cireșarii, Marta pășește – sigur – pe scenele pop, cu un sprijin important din partea compozitorului Andrei Kerestely. În 1996 îl cunoaște pe marele pianist (și profesor) de jazz Mircea Tiberian și își dă seama că altul este genul muzical de urmat.

(w882) Marta

Discul „Villacross Passage” a fost premiat, concertele cu proiectul multinațional Interzone au ajuns și în străinătate. După câțiva ani, o altă întâlnire muzicală o îndreaptă spre sonoritățile de fuziune, în primul rând electro - aceea cu Vlaicu Golcea, Sorin Romanescu, Electric Brother

(w882) Vilacross

După 2000 se înmulțesc și colaborările, și concertele, și discurile (cu grupuri precum East Village ori Aievea). Nu în ultimul rând, filmările TVR se înmulțesc, iar trupele având-o ca solistă pe Hristea cântă pe scene din Europa. A urmat cursurile unui conservator din Olanda.

(w882) Aievea

La un moment dat, Marta și-a văzut și de viața personală – s-a căsătorit cu un cetățean olandez, profesor universitar, s-a mutat la Rotterdam, a născut o fetiță… A continuat să cânte în timpul vizitelor în România, din păcate din ce în ce mai rar.

LIVIU BLUMENTHAL (SUA)

(w160) TVR 69Liviu a studiat de mic pianul. Elev la liceul de muzică, este cooptat într-una dintre trupele beat de top din București, la granița anilor ’60 – ’70, Coral (claviaturist și solist vocal).

Nevoit să plece cu toată familia din România în 1971, reuşeşte după un timp să cânte într-o trupă rock & roll la Detroit, mai apoi prinde un contract într-un restaurant.

(w160) RoşuStudiază muzica, apoi schimbă performing-ul cu impresariatul, la New York (Columbia Artists).

Lucrează cu nume mari, inclusiv după ce fondează propria agenţie – Ravi Shankar, Trevor Pinnock, Mischa Maisky, String Quartet, orchestra simfonică Brasileira, Boston Ballet.

Apoi, reorientat spre musical, este implicat în prima interpretare neoperetistică a spectacolului „Porgy & Bess” (cu Miles Davis).

Din păcate, şocul 9/11 i-a afectat activitatea. În ultimii ani s-a retras în oraşul Greenwood Lake, a început să scrie, s-a întors şi la dirijat.

La ora interviului, punea în scenă „African Sanctus”, operă de fuziune (combinând ritmuri tribale cu muzică coral simfonică), pe care o dorea exportată la New York… şi în România.

(w882) African

(w882) Liviu

(w882) Liviu cu e

***

Realizator Doru Ionescu

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 Toţi împreună (R)

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3