loader
Foto

REMIX: Nicolas Simion în Jazz! | VIDEO

Urmăriți interviul, la o cafea, în Green Hours, din 2019, anul în care marele muzician a împlinit 60 de ani, în stilul în care abordează Nicolas concertele: am venit – am cântat – am plecat! Sâmbătă, 27 februarie, la ora 22.00, pe TVR 3, la REMIX.

 

Remix

Suficient, însă, pentru o emisiune de 50 de minute, în care să ilustrăm, cu filmări mai vechi ori mai noi, parcusul său muzical în lume, unic pentru melosul românesc.

 

(w882) mandrila o

Billy Bontaș, Mircea Tiberian, Dan Mândrilă, Nicolas Simion și Cătălin Rotaru

Dacă la emigrarea din noiembrie 1988 nu i-am înțeles mișcarea (l-am cunoscut la Casa Studenților din București, când repeta și concerta împreună cu Mircea Tiberian, Cătălin Rotaru și Billy Bontaș), în anii 90 am descoperit desanturile suflătorului, cu nume de top ale genului (Mel Waldron, Charlie Mariano, Archie Shepp, Lee Konitz) și am început să înțeleg.

(w882) Cu Garbis

Nicolas Simion cu Garbis Dedeian

Ce mi-e greu să realizez este de unde are energia dovedită în acești 30 de ani.

(w882) cu Lee Kon

Nicolas Simion cu Lee Konitz

Ediția – portret este departe de a rezolva dilema, dar dă măcar o idee – prin arhivele strânse în toată această perioadă, oricum puține –, având ocazia să revin și la un interviu din Germania, din 2011. Între imaginile din ultimii ani - câteva cu decanul saxofoniștilor români, Dan Mândrilă (Opus 4), dintr-o perioadă când ajunseseră să cânte jazz în turnee de multe zeci (dacă nu sute) de concerte, de la filarmonici la sate, luând la pas toată țara.

(w882) 1983

Conform lui Florian Lungu (girantul dintotdeauna al „Remix”- urilor de gen), Nicolas Simion devenise de un deceniu cel mai prolific muzician jazz român, cu acțiune și pe scena muzicii contemporane.

(w882) CD-uri 7 d

Stabilit 10 ani la Viena, apoi la Koln, muzicianul a concertat în toată lumea, a lansat zeci de discuri, îngrijind deopotrivă editări ale unor arhive jazz cu înaintaşii genului de la noi, la propria-i casă de discuri 7Dreams, a recâştigat pentru scenele româneşti muzicieni iluştri (precum Jancy Korossy ori Sabin Pautza), aducând de asemenea jazzmani străini notorii.

(w882) remeber ja

Alte imagini de kinogramă: Dublul Concert al lui Oschanitzky (dirijat de Pautza la Sala Radio în 2004) ori concertul în duo cu Korossy la ArCuB, filmat de TVR2 în 2001, unde m-am trezit cu microfonul în mână, vorbind cu cel mai influent pianist al jazzului nostru...: „Jancy e un clasic precum Enescu, cu toții am avut de învățat de la el, inclusiv Aura, Johnny, Mândrilă și atâția alții, așa ne-am format...”

(w882) cu Luiza

Nicolas Simion și Luiza Zan

Cu grupurile sale, în colaborare cu filarmonici româneşti, a pus în pagină și scenă lucrări valoroase redescoperite după decenii (între care Richard Oschanitzky ori Nicolae Coman) sau compozitii noi, cu participare mutinaţională.

(w882) Afis 2015

Nu în ultimul rând, Nicolas Simion s-a înconjurat mereu de soliste și instrumentiști jazz din generațiile următoare! Un român din diaspora pentru care promovarea muzicii româneşti în lume a devenit un modus vivendi.

(w882) garana 201

Festival Gărâna - 2015

Emisiunea se închide cu lansarea din 14 aprilie 2019, la Institutul Cultural Român, a unei culegeri de etno jazz, ideal pentru a cita încă o vorbă de duh: „Folclorul, vrem nu vrem, ne reprezintă, că e Bentoiu, Enescu, Olah, Brâncuși, Brăiloiu, Gusti, Vieru. Se vede la toți marii noștri compozitori, nu neapărat să imite sau să prelucreze Enescu ori Bartok, e muzica care ne acompaniază din copilărie, în poezii, balade, costume, obiceiuri, ritualuri peste care nu poți trece.”

(w882) portret

***

Sursă foto: pagina Facebook - Nicolas Simion

Producător: Doru Ionescu

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Timișoara

* Producator Marius Graţian Barbos

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiune tip talk-show, care își propune să aducă în prim-plan realitatea zonală.

Proiecte 2024

Producător Lacrima Balint

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3