loader
Foto

Adrian Berinde și Costin Petrescu, la Remix

Sâmbătă, 12 mai, de la ora 22.00, la TVR 3 și online pe TVR+, Remix prezintă doi artiști reveniți din diaspora: Adrian Berinde și Costin Petrescu.

 

Remix

ADRIAN BERINDE reprezintă, de la jumătatea anilor 90, un artist tridimensional – cum i-au spus realizatorii emisiunii „Remix”. Se întorsese din Elveția la Cluj, ca pictor cu portofoliu de zeci de expoziții (inclusiv în Franța), 12 în nume propriu. Dar nu pictura avea să-l lanseze în România, ci muzica! La Cluj el construise un studiou de înregistrări audio performant, Taurus.

(w882)

Cu chitaristul Jimi El Lako (Nightlosers) și claviaturistul Sandy Deac (Desperado), atunci doi tineri muzicieni pop-rock, începe să orchestreze și să înregistreze discuri de muzică (soft rock progresiv la început, apoi un pop-rock baladesc): „Absent” este o adevărată lovitură pe piața românească aflată în plină reinventare.

Au urmat la același nivel „Negru de fum”, „Vertical”, „Captiv în inutil”, susținute instrumental de Lako, care preluase pupitrul de mixaj. Concertele susținute cu grupul 4-Given (prea puține pentru renumele cantautorului) sunt gândite ca adevărate evenimente, acompaniate de lucrările de artă plastică, din 2003 și de volume de poezie.

(w882)

În 2002, în urma unei selecții internaționale, Adi face parte pentru câteva luni din echipa superproducției canadiene „Cirque du Soleil”. La întoarcere, Berinde se mută în București, pentru a pune în pagină un club eminamente cultural - „Prometheus”. Acolo, în 2003, echipa „Remix” a filmat un concert de senzație, dublat de o conferință de presă la care au recitat Adrian Pintea, Coca Bloos și Florian Pittiș.

(w882)

În ritm cu „redistribuirea” show-business-ului la noi, Adrian Berinde continuă să lanseze discuri (cel mai recent - „Arcan”, anul trecut), videoclipuri și literatură, stopat de o degradare severă a sănătății. Revine în ultimii ani, dar din păcate se întoarce pe patul de spital. Mai mult ca oricând, în aceste zile el are nevoie de susținere; concertul de strângere de fonduri (13 mai 2018) pentru intervenția chirurgicală din străinătate, organizat de prieteni și fani, are pe afiș numeroși colegi de breaslă, nume pop-rock de primă mână din România!

(w882)

 

COSTIN PETRESCU, muzician și arhitect deopotrivă, a practicat ambele „meserii” la modul profesionist. Prima sa mare încercare muzicală datează din anii 60, atunci când bateristul a cunoscut consacrarea pe cele mai mari scene ale României, cu formația rock Olympic 64 – un vârf al „timpului chitarelor electrice”.

(w882)

Laureat la cele două mari festivaluri naționale din epocă, Petrescu ajunge în 1971 la Phoenix, trupa care urma să se reinventeze pe coordonate stilistice etno rock! Înregistrează trei discuri istorice, se află și în antecamera discului dublu „Cantafabule”... dar pleacă în altă direcție stilistică! Colaborează cu Mircea Florian, Dorin Liviu Zaharia, dar și cu câțiva dintre marii jazzmani ai anilor 70 – 80. Din 1979, discografia românească de aur mai numără un disc purtând și ștanța lui Petrescu: „După melci”, semnat Nicu Alifantis!

(w882)

De la jazz-rock, încă un pas muzical important: muzica contemporană, după care tânjise din sălile de spectacole. Ajunge în celebrul grup Hyperion condus de Iancu Dumitrescu, concertează peste hotare (Italia, Austria, Franța, Portugalia, Germania) și... se hotărăște să rămână în străinătate, ducându-și și familia.

(w882)

Se stabilește la Paris din ultimii ani 80, reluând la cote maxime pasiunea pentru arhitectură. Percuționistul revine în muzică, punctual, în aprilie 1990, când este la originea reunirii grupului Phoenix pentru un prim concert, la Paris! Vizitează țara din ce în ce mai des, fondează și lucrează în diverse proiecte. Mai important pentru „Remix”, participă la diverse aniversări Phoenix, dar și concerte Mircea Florian, în diverse componențe și abordări.

(w882)

De un deceniu și mai bine, talonează și muzica contemporană (a colaborat la un CD al Mihaelei Vosganian), descoperă un instrument – handsonic (care combină sunetele sintetizate cu percuția clasică) – și i se deschid noi orizonturi. În ultimii ani, și-a inaugurat reședința de vară în România și a început să înregistreze un album discografic solo. Până la identidicarea unui producător, iată-l lansând o carte autobiografică la târgul „Bookfest”, un moment potrivit și pentru un portret „Remix”!

(w882)

Foto: arhive personale, facebook

***

Realizator: Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online la TVR+.

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3