loader
Foto

Remixul de duminică: două generaţii, două genuri muzicale

La TVR 3 şi pe TVR+, duminică, 19 februarie, de la ora 22.00, „Remixul” v-a propus două poveşti cu cântec, două generaţii, două genuri muzicale – Alex Simu şi Cezar Tătaru.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ALEX SIMU (Amsterdam)

Saxofonist şi clarinetist, Alex Simu a avut deopotrivă de partea lui, pe lângă studiile clasice, experienţa părinţilor săi, ambii profesori de muzică, dar şi a subgenurilor muzicale „uşoare”, de la coloane sonore pentru reclame până la generaţia pop-rock-jazz nouăzecistă din România.

(w882) Alex

Un moment important l-a constituit exerciţiul folclorului, al muzicii tradiţionale. În anii din urmă, a revenit să studieze înregistrările şi cercetările lui Constantin Brăiloiu şi ale Speranţei Rădulescu, nu în ultimul rând partiturile lui Dimitrie Cantemir.

Şi-a desăvârşit studiile muzicale în Olanda (la Groningen şi Amsterdam, cu un stagiu de măiestrie în New York), unde s-a şi stabilit. Grupul înfiinţat acolo – Arifa (care a lansat până în prezent patru discuri) – s-a apropiat de jazz fusion, spre world music, avantajat şi de componenţa sa multietnică.

(w882) Alex

Cu acesta (dar şi singur), a revenit în ţară mai des, la manifestări importante - „Bucharest Jazz Festival”, la Gărâna, la Brăila („Johnny Răducanu”) şi la Sibiu („Icon Arts”).

(w882) Jazz Festi

Cu numeroase concerte şi turnee la activ, din SUA şi Cuba până în Maroc şi China, muzicianul român compune deopotrivă muzică de teatru şi film (în 2016 a câştigat premiul pentru cea mai bună muzică de film în Olanda); de asemenea, conlucrează cu o fabrică turcească la perfecţionarea instrumentelor de suflat, începând cu inventarea clarinetului tenor.

(w882) Alex quint

Cel mai recent tur românesc s-a consumat în noiembrie anul trecut, cu Alex Simu Quintet –„Echoes of Bucharest”, încheiat de Ziua României la Amsterdam! Iar Alex speră ca noul repertoriu să fie lansat pe un disc, în această primăvară.

CEZAR TĂTARU (Munchen)

Unul dintre soliştii pop români din glorioasa generaţie a anilor ’70, Cezar Tătaru a fost propulsat în faţa marelui public nu de muzică, ci de piesele de teatru în care a jucat de mic… Până când, în ultimul an de liceu, a fost chemat să cânte cu unul dintre marile grupuri beat/ rock ale momentului, Sideral, mai târziu a colaborat cu Sfinx

(w882) cd

… Şi a fost recunoscut de marele teleast Titus Munteanu, moment din care se poate vorbi de o carieră de solist, acompaniat de mai multe orchestre ale momentului, cu turnee naţionale, difuzări radio-TV şi discuri. Între ele, colaborarea la un album important din istoria muzicii româneşti – poemul pop „Basorelief” al compozitorului Adrian Enescu, pe versurile lui Ioan Alexandru, apărut cu greu...

(w235) basorelief(w235) disc

 

Aşa că, într-o perioadă în care, în general, muzica uşoară românească are de suferit, pleacă „în vizită” în Olanda, în 1982. Solistul are şansa să ia legătura cu Dan Aldea şi Cornel Ionescu, stabiliţi la Munchen. Ocazie ideală pentru a-şi proiecta o nouă viaţă, în Germania, plecând tot de la muzică. Însă nu a putut să trăiască doar din cântat, găsindu-şi un job regulat de zi.

(w882) cezar

De atunci, a cântat cu mai multe grupuri locale, fără să mai ajungă la faima din ţară. În România, în 2004, a filmat din nou pentru TVR 1, iar după un deceniu a repetat figura într-un club german, cu grupul Midlife Crisis.

(w882) Germania

Discul de anul trecut se numeşte „Back to the Roots”, iar în 2017 îşi doreşte mai mult ca oricând să se întoarcă tot la rădăcini, pe o scenă din România.

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Satul meu

(redifuzare)* Studioul teritorial Cluj

* Istorie si traditii in satul Rasinari, jud. Sibiu

Invitati: Bogdan Bucur, primar com. Rasinari Nicolae Jianu, preot ortodox, Rasinari Dinu Bucsan, nepotul lui Octavian Goga Dumitru Capota, cioban Carmen Olteanu, profesoara de matematica Pavel Diaconu, colectionar Mioara Iacob, muzeograf.

Producători: Radu Anghel, Radu Puscas

7:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

* Dan Pavel

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3