loader
Foto

Sâmbătă la Remix: Academica și FFN, via Danemarca și Canada

Două p ovești cu cântec, cu grupurile Academica și FFN, via Danemarca și Canada  - sâmbătă, 25 februarie, de la ora 22.00 la TVR 3 şi pe TVR+.

 

Remix

Editia este disponibila online pe TVR+.

MIRCEA ROMCESCU
(Copenhaga, București)

Compozitor, chitarist și solist vocal, absolventul (la vioară) al Conservatorului bucureștean a cântat cu un grup înființat cu colegi de la Conservator – Academica – de la rock progresiv la pop-rock.

(w882) Academica

În paralel a acompaniat, la înregistrări, numeroși soliști de muzică ușoară, nu în ultimul rând pe fratele său, Adrian Romcescu.

Trecut la Sfinx în anii 80, se stabilește alături de soție, cunoscuta solistă de muzică uşoară Olimpia Panciu, în Danemarca.

(w235) disc(w235) CD

(w235) Chitara

 

A continuat muzica la cote superlative, compozițiile sale fiind recunoscute în numeroase rânduri.

Într-un an a câştigat selecţia naţională „Eurovision” la Copenhaga, după încă două calificări în finalele daneze!

După 2000, Mircea a revenit în ţara natală din ce în ce mai des, până s-a restabilit la Bucureşti.

Cu sau fără Academica (reînființată cu noi componenți), palmaresul a crescut cu noi premii (incluzându-l pe cel de creaţie de la Mamaia, din 2009), dar și trei calificări în finala românească „Eurovision”, urcând din nou pe scenă ca solist si chitarist.

În particular, funcţionează ca profesor de muzică și... compune!

(w500) tvr IA

CRISTIAN MADOLCIU (Toronto)

Începând cu 1971, a urcat timp de un deceniu în conștiința melomanilor români ca solist și compozitor al grupului pop-rock FFN, cu trei albume discografice la activ.

(w882) ffn

Separat, a înregistrat preluări din repertoriul pop internațional, apărute pe mai multe discuri Electrecord, acompaniat de spuma instrumentiștilor români ai vremii. În pofida numeroaselor filmări, grupul său de suflet nu mai figura până de curând în arhiva TVR.

(w882) ffn

Plecat ultimul dintre colegii de la FFN emigrați, în 1992, Cristi a revenit în muzică datorită lor, cu un vârf în 2008, când trupa refăcută în Canada a lansat acolo un disc cu noi compoziții.

(w882) ffn

Ediția conține un interviu cu Gabriel Litvin și,din perspectiva foștilor și actualilor membri FFN de-a lungul anilor, câteva recuperări din arhiva TVR: Andantino (cu Silviu Olaru), Modern Grup (cu Florin Dumitru), Mondial (cu Radu Stoica) şi Romanticii (cu Marcel Năvală).

(w882) cm

Plus recenta descoperire, o filmare live: FFN într-un festival – concurs organizat de sindicatul RTV la Sala Palatului, în 1973.

Realizator Doru Ionescu

***

(w882) ffn

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3