loader
Foto

Sâmbătă, la Remix, un pod...muzical peste Marea Nordului

Sâmbătă, 4 februarie, la Remix, un pod...muzical peste Marea Nordului, de la Londra la Stockholm: Alexander Bălănescu și Doru Apreotesei. De la ora 22:30, la TVR 3 şi pe TVR+.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ALEXANDER BĂLĂNESCU (Marea Britanie)

Marele muzician (recunoscut deopotrivă ca violonist și compozitor) a ieșit cu adevărat în primplan, în România, în 2005, atunci când prezenta împreună cu BĂLĂNESCU QUARTET show-ul multimedia „Maria T”, lansând un CD cu acelaşi titlu (un omagiu adus Mariei Tănase în cheie contemporană).

(w882) Balanescu

Născut la Bucureşti, Alexandru Bălănescu părăsise România în 1969, la 14 ani, laolaltă cu familia. Cu prima destinaţie Israel, s-a stabilit până la urmă la Londra.

(w882) Balanescu

Devenit muzician profesionist, cu studii la celebra Julliard School din New York, făcuse deja switch-ul spre muzica contemporană din studenție. Michael Nyman, Gavin Bryars, John Lurie, cvartetul ARDITTI și așa mai departe sunt nume importante cu care a colaborat, că a fost în concerte ori în studiourile de înregistrări (a compus și a înregistrat muzică pentru film, teatru si televiziune). Consacrarea în nume propriu a început probabil în 1987, atunci când a înfiinţat propriul cvartet. Iar discurile nu au întârziat să apară - „Luminitza” a avut ca sursă de inspiraţie schimbările geopolitice de după 1989, din Europa de Est.

(w882) Luminitza

Cu siguranță, discul din 2005 a avut ecouri și mai puternice, judecând performarea sa în concerte cel puțin un deceniu, în toată lumea. Interviul din urmă cu câțiva ani are mai multe puncte de interes, Alexander Bălănescu fiind poate cel mai versatil artist român al momentului.

(w882) Cu Ada Mil

În ultimii ani, a tot vizitat România pentru proiecte dintre cele mai diverse, de la colaborări cu Ada Milea și Byron până la participarea efectivă într-o piesă de teatru, alături de Marius Manole, ori punerea în pagină a unei lucrări proprii cu Orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

(w882) Balanescu

Cu mai multe planuri decât amintiri, muzicianul îşi retrăieşte viaţa tumultuoasă, de la alb-negru la color, într-o rubrică „Remix” de colecție.

DORU APREOTESEI (Suedia)

Cunoscutul claviaturist și compozitor timişorean al grupurilor POST SCRIPTUM şi SFINX s-a stabilit în nordul Europei în 1985, atunci când n-a mai putut trăi în România. Povestea sa de viață recuperează momente de istorie din primii ani ai grupului (pe atunci folk) PRO MUSICA, dar și din cariera poate celei mai importante trupe jazz-rock din Timișoara, POST SCRIPTUM, renăscută pe fundația lăsată de un alt mare pianist de jazz emigrat cu un deceniu înainte, Paul Weiner.

(w882) 1975

Cu un al doilea repertoriu orientat stilistic spre pop-rock, formația a reușit să editeze și un disc LP Electrecord, făcând deopotrivă furori la festivalurile de jazz. Din păcate pentru firmă, Doru nu s-a putut adapta distanțelor și a fost nevoit să treacă la SFINX.

(w882) PS

Încă un disc în portofoliu, care conține și compoziții de-ale sale, dar și un prim album discografic solistic pentru Mircea Baniciu, în perioada post Phoenix.

(w882) Sfinx

După plecare, s-a integrat muzical oriunde i s-a cerut (inclusiv în proiecte din Franța ori Germania); în particular, grupul suedez MESS DOCTORS (majoritar românesc, cu Răzvan Moldovan ex TIMPURI NOI și Nuțu Olteanu – IRIS, HOLOGRAF) avea să nască în țară un nou nume, de succes – PARTIZAN (ediția conține câteva secvențe inedite).

(w882) Stepan P

Pe de altă parte, Apreotesei a publicat câteva discuri în nume propriu. A revenit de mai multe ori acasă: o colaborare în serial cu STEPAN PROJECT, recenta reunire PRO MUSICA, dar și o stagiune de două luni, în cadrul manifestărilor din Capitala Culturală Europeană SIBIU (2007), cu propriu-i grup (la Gărâna, 2005) ori cu Erlend Krauser (2008).

(w882) Concert

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3