loader
Foto

Seară de teatru la TVR 3: „Leul în iarnă”

Sâmbătă, 16 mai, de la ora 20:00, la TVR 3 a fost difuzat spectacolul "Leul în iarnă", de James Goldman, cu Damian Crâşmaru, Carmen Stănescu, Medeea Marinescu şi Vlad Ivanov.

 

Casa de producție a TVR a prezentat confruntarea regească dintre doi mari actori: Carmen Stănescu (Alienor de Aquitania) și Damian Crâșmaru (Regele Henry II).

Regizorul spectacolului Leul în iarnă de James Goldman este Petre Bokor.

Aflați de sărbători în Normandia în anul 1183, Regele și Regina sunt prinși într-un joc al puterii, în care își stabilesc succesorul. Candidați sunt cei trei fii, John (Marius Rizea), Richard (Vlad Ivanov) și Geoffrey (Dragoș Ionescu), secondați de intrigile și manevrele prea-frumoasei Alais (Medeea Marinescu) și a fratelui ei, Philip al Franței (Gavril Pătru).

Pentru Henry, renunţarea este preludiul înfrîngerii şi tocmai de aceea nu o poate accepta. Spirit acid, prin excelenţă ludic, trecînd foarte rapid de la furie ireprimabilă la o disponibilitate afectivă accentuată şi chiar la fragilitate (accente extrem de fin dozate de Damian Crâșmaru, într-un rol de compoziţie lucrat în profunzime), Henry al-II-lea etalează o strategie infailibilă. Nu o cedează nici pe Alais, nici teritoriul, stârnind revolta fiilor consternaţi de ingeniozitatea jocului său. Fluxul pulsatoriu al tensiunii interioare dinamizează jocul actorilor.

Damian Crâșmaru şi Carmen Stănescu acoperă o gamă largă de nuanţe în interpretare, de la furie şi încrîncenare la acceptarea calmă a greşelilor. Doi regi aflaţi în pragul crepusculului îşi dispută cu voluptate autoritatea, fără să se gîndească o clipă la resemnare sau abdicare./.../ Bokor îşi asumă poziţia regizorului discret în spatele unei arene regale tensionate. Oricînd şi oriunde reperul determinant este puterea şi lanţul ei de forţe coalizante într-o istorie care se recunoaşte prin repetabilitate. (Arena regală - Leul în iarnă, Mihaela Michailov, Observator Cultural, ianuarie 2002)

Spectacolul a putut fi urmărit la TVR 3 sau online, pe TVR+.

3:30 Din arhiva TVR (R)

*Best of

*Emisiunea "Din arhiva TVR" vă invită să vă bucurați de o serie de întâlniri memorabile cu oameni excepţionali, oameni care au lăsat ceva în urma lor, în teatru, în artă, în literatură, în muzică, în toate domeniile culturale.

Astfel, fiecare ediție a emisiunii vă aduce un strop de cultură, însă acel strop fără de care viaţa fiecăruia ar fi lipsită de substanţă. Şi nu în ultimul rând, cuprinde momente memorabile din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, aceasta cutie cu amintiri unde timpul încetează să mai curgă.

*Maia Morgenstern (II)

Producător Irninis Miricioiu

(Reluare)

4:30 Transparenţe

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune săptămânală de larg interes cultural-civic, un talk-show cu personalități actuale ale Clujului, Transilvaniei și chiar naționale din sfera culturii. Emisiunea surprinde în mod salutar preocupările actuale ale talentelor din societatea noastră, dă o imagine vie, directă celor mai afirmate energii din domeniul cultural sub forma unor dialoguri amicale, accesibile şi...neconvenţionale.Din însumarea unui set mai amplu de asemenea interviuri-dezbatere se conturează în chip oportun imaginea în plină dinamică nu doar a Clujului de azi, nici măcar numai a Transilvaniei ori a României, ci de-a dreptul a unei părți de Europă în plină emergență, căutându-şi căile către reprezentativitate şi reliefare acasă şi în universalitate.

Realizator Ovidiu Pecican

Producător Laura Paşca

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3