loader
Foto

Seară de teatru la TVR3: "Danaidele", cu Beligan şi Rebengiuc

Sâmbătă, 9 mai, ora 20:00, la TVR 3 avem parte de un spectacol de excepţie: „Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete.

 

Spectacolele lui Silviu Purcărete au călătorit pe toate meridianele lumii, din Brazilia până în Marea Britanie, de la Viena la New York. Adeptul unui teatru de imagine, în care un rol extrem de important îl joacă personajul colectiv, Silviu Purcărete a creat în 1995 o co-producție a Teatrului Național craiovean cu Festivalurile de la Avignon, Viena și Amsterdam, spectacolul Danaidele, inspirat din textele lui Eschil Danaidele, Rugătoarele și Egiptenii.

Traducerea textelor originale a fost realizată de Paul Mazon şi Alexandru Miran. În distribuţia spectacolului îi găsim pe Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale, alături de un personaj colectiv alcătuit din cincizeci de femei și cincizeci de bărbați.

Purcărete a pornit de la ideea că textele lui Eschil despre nevoia de refugiu, de adăpost, de protecție se potriveau foarte bine climatului socio-politic al anilor ‘90, vălmășagului de căutări ale unei identități naționale, războaielor balcanice, între republicile fostei Iugoslavii, cu ale lor valuri de refugiați, precum și tuturor transformărilor socio-politice post 1989. Aceasta este povestea mitului nașterii poporului grec, adică al umanității europeene. Acest mit istorisește nunta blestemată a fiicelor lui Danaos cu egiptenii. /.../ De ce această poveste scrisă de Eschil acum mai mult de două milenii, din care s-au păstrat doar fragmente, este și astăzi la fel de mișcătoare? Poate pentru că vorbește de fapt, de lucruri care ne sunt familiare astăzi – exilul, dezrădăcinarea, teama de celălalt, identități și diferențe culturale. Și exact aici au găsit demonii zileleor noastre un teritoriu propice jocurilor lor de pace și război.

Spectacolul Danaidele a beneficiat de un buget şi o promovare substanţiale, fiind răsplătit cu premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul de la Dublin în anul 1996.

Purcărete este un nume care nu poate fi uitat, titra New York Times, după prezentarea spectacolului în cadrul Festivalului Lincoln Center din Statele Unite ale Americii.

***

Spectacolul poate fi urmărit şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

13:30 Vine Cluju’ pe la noi

* Studioul teritorial Cluj

* Muzică, voie bună, dedicații

Sergiu-Vitalian Vaida va fi în legătură permanentă cu telespectatorii, oferindu-le posibilitatea de a trimite mesaje celor dragi. De data aceasta, doritorii vor putea dialoga cu moderatorul nu doar telefonic,ci şi scriindu-i pe Facebook sau chiar în sistem video, folosind platformele Skype sau Zoom. Rubrica lui Iosif Ciunterei, vă va purta “pe coclauri",ca să cunoaşteţi oameni minunaţi , locuri frumoase, obiceiuri şi meşteşuguri vechi.

Prezentator şi realizator Sergiu Vitalian Vaida

Producător Radu Puşcaş

Transmisiune directă

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3