loader
Foto

Galerie foto

Seratele muzicale de la TVR 3: reîntâlnire cu Zoe Petre şi Iosif Sava

Duminică, 31 decembrie, de la ora 19:00, la TVR 3 şi online pe TVR+ v-am invitat să revedeţi captivantul dialog despre istorie şi alte istorii, dintre Iosif Sava şi Zoe Petre.

 

Seratele Muzicale

Invitatul de onoare al ediţiei, difuzată iniţial în 1994, este prof. univ. Dr. Zoe Petre (1940 - 2017), istoric, publicist, om politic, fost consilier prezidenţial. Se alătură şi un grup de tineri studenţi, masteranzi şi absolvenţi ai Facultăţii de istorie din Universitatea Bucureşti: Simion Câlţia, Daniela Zaharia, Adrian Cioroianu, Bogdan Antoniu, Vlad Nistor, Cornelia Bodea, Bogdan Murgescu, istoricul şi realizatorul TV, Georges Boisnard.

O discuţie în care, la aceiaşi masă au luat loc atât profesori eminenţi, un model pentru cei care studiază istoria cât şi foarte tineri aspiranţi care au fost în primul rând rugaţi să-şi dezvăluie motivele pentru care au urmat această carieră. O provocare pentru care, interlocutorii lui Iosif Sava s-au grăbit să răspundă fireşte, cu entuziasmul şi idealismul vârstei, dar şi cu pragmatismul celor obişnuiţi cu metodele elaborate de căutare prin arhive. Este şi prima apariţie televizată la Seratele Iosif Sava a lui Adrian Cioroianu care s-a dovedit peste ani un bun diplomat şi cercetător al istoiei recente şi un moderator de televiziune cu har. Alături de ei, colegul nostru Georges Boisnard, responsabil cu emisiunile despre istorie de la TVR.

Dar nu numai istoria a fost subiectul de discuţii din această seară ci şi epocile istorice şi personalităţile creatoare de muzică şi literatură care le-au definit. Emisiunea a fost condimentată, ca să spunem aşa, cu două fragmente muzicale excepţionale:  Simfonia a VII-a de Ludwig van Beethoven în interpretearea Orchestrei Filarmonice ’’Gheorghe Dima’’ din Braşov, dirijor Emanoil Elenescu, şi Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 de Frederic Chopin, în interpretearea Orchestrei Filarmonice ’’George Enescu’’ din Bucureşti, dirijor Horia Andreescu, la pian, maestrul Valentin Gheorghiu.

(w882)

’’Magia Seratelor Muzicale Iosif Sava’’ este o emisiune ce recuperează memoria unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură români ai secolului XX, muzicologul Iosif Sava.

Cu mai bine de două decenii în urmă, Seratele Muzicale TV, realizate de Iosif Sava la TVR, rivalizau cu emisiunile lui Leonard Bernstein de la televiziunea americană. Magia Seratelor Muzicale celebrează o personalitate culturală inegalabilă şi un brand de onoare al Televiziunii Române - marele muzicolog, realizator al unui număr impresionant de emisiuni radio-TV, desăvârşitul coleg şi prieten, IOSIF SAVA.

(w882)

Anul acesta l-am comemorat la două decenii de la plecarea sa dintre noi. Continuăm seria emisiunilor sale cu o reverenţă care nu este niciodată îndeajuns. Memoria sa stăruie în amintire prin mărturisirile emoţionante ale celor care l-au cunoscut şi admirat.

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3