loader
Foto

Slujba de Rusalii, în direct la TVR 3

Duminică, 23 iunie, de la ora 10.00, ediţie specială Axios

 

TVR 3 difuzează duminică, într-o ediţie specială Axios, Slujba de Rusalii de la Catedrala Mitropolitană din Cluj. Slujba va fi oficiată de  Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ, aducându-i împreună în rugăciune pe ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocşi din oraş.

La zece zile după Înălţarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa, prăznuim Rusaliile - Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare cunoscută şi sub denumirea de Cincizecime. Rusaliile şi Paştele sunt cele mai vechi sărbători creştine, fiind prăznuite încă din vremea Sfinţilor Apostoli. De sărbătoarea Rusaliilor se leagă numeroase datini, credinţe şi rituri religioase populare, legate de pomenirea generală a morţilor din sâmbăta precedentă („Sâmbăta morţilor” sau „Moşii de vară”).

În această zi se duc la biserică crenguţe de tei şi frunze de nuc, simbol al limbilor ca de foc, ca semne ale coborarii Sfantului Duh; frunzele, după ce sunt sfinţite, se agaţă la icoane şi la streşinile caselor pentru a apăra de rele. Se mai spune că, dacă de Rusalii este timp frumos, toată vara va fi  frumoasă şi rodnică. Tot de Rusalii este legat  şi vestitul dans al Căluşarilor.

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3