loader
Foto

Tezaurul de la Perşinari

“Locuri, oameni şi comori” este o serie de film documentar, care îşi propune în fiecare episod dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu. Duminică, 15 aprilie, de la ora 13.30, la TVR 3, urmăriţi povestea spadelor de aur descoperite la Perşinari.

 

Locuri, oameni și comori

Prin descoperirile arheologice, care aparţin epocii preistorice a strămoşilor noştri (geto-daci şi traci), suntem fruntaşii Europei pe acestă temă. Obiectele descoperite, foarte variate, sunt din aur, bronz şi argint.

Tezaurul de la Perşinari, descoperit în judeţul Dâmboviţa, aproape de Târgovişte, veche capitală și Cetate de Scaun a Țării Românești, aparţine Epocii mijlocii a Bronzului (1700 î.Hr.). Aici a fost descoperită în mod întâmplător, în anul 1954, o spadă din aur, urmând ca, în 1962, să mai fie descoperite încă 11 pumnale, tot din aur.

(w882) Locuri, oa

Localitatea Perşinari, din zona Munteniei, are dovezi arheologice ce atestă existenţa sa încă din neolitic. Comuna este aşezată aproape de cursul râului Dâmbovița, care traversează localitatea pe o lungime de aproximativ șase kilometri. Prima atestare documentară scrisă a satului datează din anul 1774, dar se pare că acesta, ca așezare umană, are rădăcini mult mai vechi, dovada fiind chiar acest tezaur dacic din piese de aur.

Piesele descoperite au ajuns la început la Bucureşti, la Banca Națională a României, unde au fost considerate ca aur dentar. Pumnalele au fost salvate de la topire de domnul Octavian Iliescu, care le-a identificat ca obiecte din Epoca Bronzului. În anul 1963, au intrat în colecţia Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române. În prezent, ele sunt expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Românei, în sala Tezaur.

***

Serialul nostru dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia.” (spune realizatoarea Emilia Nicolaescu)

3:30 Din arhiva TVR (R)

*Best of

*Emisiunea "Din arhiva TVR" vă invită să vă bucurați de o serie de întâlniri memorabile cu oameni excepţionali, oameni care au lăsat ceva în urma lor, în teatru, în artă, în literatură, în muzică, în toate domeniile culturale.

Astfel, fiecare ediție a emisiunii vă aduce un strop de cultură, însă acel strop fără de care viaţa fiecăruia ar fi lipsită de substanţă. Şi nu în ultimul rând, cuprinde momente memorabile din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, aceasta cutie cu amintiri unde timpul încetează să mai curgă.

Producător Irninis Miricioiu

(Reluare)

4:30 Transparenţe

*Studioul teritorial Cluj

*Emisiune săptămânală de larg interes cultural-civic, un talk-show cu personalități actuale ale Clujului, Transilvaniei și chiar naționale din sfera culturii. Emisiunea surprinde în mod salutar preocupările actuale ale talentelor din societatea noastră, dă o imagine vie, directă celor mai afirmate energii din domeniul cultural sub forma unor dialoguri amicale, accesibile şi...neconvenţionale.Din însumarea unui set mai amplu de asemenea interviuri-dezbatere se conturează în chip oportun imaginea în plină dinamică nu doar a Clujului de azi, nici măcar numai a Transilvaniei ori a României, ci de-a dreptul a unei părți de Europă în plină emergență, căutându-şi căile către reprezentativitate şi reliefare acasă şi în universalitate.

Realizator Ovidiu Pecican

Producător Laura Paşca

 
 La Drânceni

La Drânceni

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

În apropiere de Prut, în județul Vaslui, Ansamblul „Plaiurile Prutului” din Drânceni păstrează folclorul autentic și duce mai departe tradițiile ...

Violoncelul, dragostea mea

Violoncelul, dragostea mea

publicat: joi, 05 septembrie 2024

Vă invităm să aflați de ce muzica e uneori frumusețe și întotdeauna transpirație. Veți putea ști aproape totul despre cel mai mare și cel mai ...

Turist în Munții Vrancei

Turist în Munții Vrancei

publicat: miercuri, 04 septembrie 2024

Un loc mirific, cu peisaje fermecătoare și oameni care păstrează tradiții străvechi. În satul de vacanță din comuna Năruja vizităm un centru de ...

 

#tvr3