loader
Foto

TVR 3 ne propune să începem săptămâna cu evenimente istorice şi culturale

Luni, 17 decembrie, de la ora 22.00, la CULT@rt, Marius Constantinescu ne propune să ne întoarcem în zilele de decembrie 1989 cu istoricul Adrian Niculescu şi să aflăm de la Daniela Nane detalii de culise despre "Dezertorul", ultimul său film  

 

Luni, 17 decembrie, România 100, ne întoarcem în acele zile de decembrie 1989, când, la Timişoara şi Bucureşti, începea ceea ce lumea reţine ca fiind Revoluţia din decembrie. Încercăm să înţelegem mai mult împreună cu istoricul Adrian Niculescu – cel care va vorbi despre importanţa Revoluţiei din 1989, momentul care a schimbat, din nou, destinul României.

(oar_w460)

Cel mai recent film al Casei de Producţie TVR, Dezertorul, este o comedie tragică, a cărei acţiune se desfăşoară pe parcursul a 24 de ore în timpul primelor zile ale ocupaţiei germane a Bucureştiului, în Primul Război Mondial. Actriţa Daniela Nane are un rol important în acest film şi este invitata lui Marius Constantinescu la CULT@rt pentru a ne vorbi despre această nouă producţie.

(oar_w460)

Carmen Olaru de la TVR Iaşi s-a întâlnit cu Irina Margareta Nistor, ambasadoarea Caravanei cinematografice a Centenarului care îşi propune să întregească harta României Mari prin film. Este vorba despre proiectul Centenarul Filmului Românesc, organizat de asociaţia ARTIS Iaşi – în care 100 de filme sunt prezentate în 100 de localităţi din România, Republica Moldova şi Ukraina. Filmele sunt vizionate şi discutate în sesiuni cu 100 de personalităţi de seamă ale cinematografiei şi ale culturii.

“Am părăsit România pe 18 februarie 1947. A fost ultimul vapor care a plecat de la Constanţa. Îmi lăsam în urmă patria fără să fi apărut vreodată pe scenă, dar speram la o nouă carieră şi o nouă viaţă. Pe 10 martie 1947, am ajuns la Napoli.” Acesta este un fragment din destăinuirile uneia dintre cele mai mari soprane pe care le-a dat lumii ţara noastră -  regăsite în cartea Virginiei Zeani: Amintirile mele din vremurile de aur ale operei. Cartea a fost lansată în deschiderea celei de a doua ediţii a Festivalului care-i poartă numele, desfăşurat la Târgu Mureş – eveniment de la care Petronela Moraru şi Coralia Matea ne aduc detalii.

Gabi Cîrjaliu, de la TVR Craiova, ne propune luni să îl cunoaştem pe artistul care a pus oraşul Râmnicu Vâlcea pe harta lumii. El a creat cea mai mare cupolă vitraliu din lume sub formă de acoperiş, dar este şi organizatorul a sute de evenimente culturale.

Antonio Miclea, de la TVR Cluj, a pregătit pentru prima ediţie a săptămânii un reportaj realizat în Cluj-Napoca unde Centenarul Marii Uniri a fost marcat într-un mod inedit! Pe unul dintre cele mai circulate bulevarde ale oraşului a fost amplast un muzeu în aer liber sub forma unui tunel al trecutului. Cei care s-au încumetat să îl traverseze au putut descoperi fotografii cu cele mai importante evenimente de la 1918 până în prezent.

13:30 Picătura de cultură

* Studioul teritorial Tg.Mureş *Pentru o minte sănătoasă, consumaţi cel puţin o picătură de cultură pe săptămână!

*Bucuria de a dărui bucurie. Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog. (prima parte)

Producător Petronela Moraru

13:55 Teleshopping-Publicitate

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3