Sâmbătă, 27 februarie, ne-am reîntâlnit cu Daniel Rocca – solistul trupei de rock alternativ FiRMA. Ediția emisiunii MUSIC (R)EVOLUTION s-a redifuzeazat de la ora 21:00 la TVR 3.
Încă de la începutul anilor 2000, FiRMA s-a făcut remarcată și foarte apreciată de public, printr-o perspectivă audio-vizuală inovatoare și versuri de o fină subtilitate. Clipurile pieselor "La Orbire", "Nimeni" și "Important", regizate de Daniel Rocca și Andreea Păduraru, au spart tiparele pieței muzicale de la acea vreme și au scos în evidență o nuanță cinematografică a viziunii FiRMA, această direcție conturând identitatea trupei.
Mai târziu, Daniel Rocca avea să definească poziţia formației printr-un sound alternative-rock cu influenţe jazz, blues, funk şi trip-hop.
UB40 și Jean Paul Égide Martini, Robbie Williams și Serghei Prokofiev, Evanescence și W.A.Mozart, sunt trupele și muzicienii despre care Daniel Rocca va povesti în cadrul emisiunii Music (R)evolution cu un suflu inedit și ingenios.
Pentru Daniel Rocca cross-over-ul nu este o noutate, el însuși fiind autorul unor piese ieșite cu totul din tipar. Iar în ceea ce privește muzica clasică regăsită în exemple muzicale din zona pop, rock, blues sau jazz, Daniel Rocca afirmă că niciodată muzica moștenită de la Bach, Mozart sau Beethoven nu va putea intra vreodată într-un con de umbră, pentru că ea este alfa și omega, începutul și sfârșitul, și mereu va fi sursă de inspirație pentru toate tipurile de muzică ce se vor naște de acum înainte.
***
Emisiunea “Music (R)evolution” a fost gândită în plan educativ, targetul acestui proiect fiind îndeosebi generația tânără, ce nu rezonează întotdeauna cu muzica clasică, scopul acestei emisiuni fiind acela de a-i atrage către acest teritoriu considerat elitist și greu de asimilat.
Fiecare ediție a emisiunii “Music (R)evolution” propune prezentarea unor fragmente muzicale arhicunoscute din muzica modernă, urmând ca acestea să aibă expus în oglindă corespondentul de inspirație din muzica clasică. Asocierea dintre cele două exemple muzicale va fi extrem de elocventă și explicită, astfel încât telespectatorul să descopere facil conexiunea dintre cele două compoziții.
Pentru a susține și menține interesul telespectatorului pentru acest tip de emisiune, toate fragmentele muzicale (din muzica modernă și muzica clasică) sunt exemplificate întâi în fața unor VIP-uri din peisajul muzical și artistic românesc.
Muzicianul Zoli Toth, violonistul Alexandru Tomescu, compozitorul Dan Dediu, dirijorul Tiberiu Soare, pianistul Josu de Solaun (câștigător al Concursului Internațional George Enescu), jurnalista Liana Stanciu, actrița Monica Davidescu, The Mono Jacks, Dan Iliescu (liderul formației Timpuri Noi), Daniel Rocca (liderul trupei FiRMA) actrița Medeea Marinescu, dar și personalități ale Televiziunii Române precum Cătălin Ștefănescu și Virgil Ianțu, sunt cei care au acceptat să devină personajele principale ale emisiunii, revelând conexiunile inedite dintre muzica pop/rock/blues/jazz și muzica clasică.