loader
Foto

Galerie foto

“Vânătorul de enigme”: O poveste cu zâne bune și rele și cavaleri enigmatici

Episodul 5 din seria cavalerilor templieri în Transilvania “vânează” povești de dragoste împletite cu istorisiri despre averile cavalerilor templieri, averi care circulau tocmai prin centrul Transilvaniei.

 

Coralia Ioana Matea
Mihaela Sepsi Ordog
Vânătorul de enigme

Ediția emisiunii de duminică 15 decembrie este disponibilă online pe TVR+

Misterioasă și tăcută, cetatea Tartod își ține ascunse secretele de mai bine de o mie de ani. Este o fortificatie construită prin secolul al XI-lea și abandonată în secolul al XIII-lea. Cine puteau fi cei care o construiseră și de ce? De ce să construiești o cetate și să o părăsești subit fără nici o explicație iar picior de om să nu o calce sute de ani?

Legenda cetății Tartod nu poate fi spusă fără a menționa și cetatea învecinată, Firtuș și implicit și pe stăpâna acesteia. În conștiința populară totul s-a transmis ca o poveste cu zâne, o zână bună și una rea. Tartod întruchipând stăpâna duhurilor rele face tot ce-i stă în putință să încurce planurile surorii sale Firtuș. Zâna Firtoş întâlni într-o zi un flăcău de prin părţile locului, care trăia într-un sătuc de la poalele muntelui. Zâna şi pământeanul s-au îndrăgostit într-o clipită. Numai că legile nescrise ale zânelor împiedicau iubirea cu un muritor. Unde mai pui că şi Tardot, cea răutăcioasă, era cuprinsă de o gelozie cumplită. De asemenea, nici sătenii nu priveau cu ochi buni această dragoste, aşa încât cei doi iubăreţi nu se puteau întâlni decât în miez de noapte. Pentru a ajunge la locul întâlnirii, Firtoş a dăruit un cal năzdrăvan secuiului nostru. Într-o noapte, când cei doi se întâlneau, haina Tardot i-a împins într-o prăpastie de sub zidurile cetăţii. Calul a rămas agăţat de un colţ de stâncă şi s-a transformat instantaneu în piatră. Localnicii mai recunosc forma calului şi spun că atunci când stânca este albă va fi vreme frumoasă, iar când e cenuşie, vremea va fi ploioasă şi mohorâtă.

Se pare că în toată această ecuație cu foarte multe necunoscute avem și un lucru cert. Cetatea Tartod, la fel ca și cetățile Firtuș și Rabsone au fost abandonate pe la sfârșitul secolului al XIII-lea. Să fie acestea cetățile secrete pe care cavalerii templieri le foloseau în scopul de a transporta bani și valori dinspre și înspre țara sfântă? Istoricii sunt sceptici.

Vom dezlega misterul lor împreună, duminică, 15 decembrie, pe TVR 3.

Episodul 5 al emisiunii “Vânătorul de enigme” va fi difuzat duminică, 15 decembrie, pe TVR 3 de la ora 19.00.

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

Muzică populară în programele de Paști de la TVR3

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

TVR3 vă propune să înveseliți mesele de sărbătoare cu muzică din toate zonele folclorice ale țării. De duminică, 5 mai, de la ora prânzului, când ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

 

#tvr3