loader
Foto

Festivalul Enescu - amintiri: Acasă la George Enescu

Muzeul “George Enescu“ este unul dintre partenerii tradiţionali ai festivalului. Expoziţii ori programe muzicale au fost găzduite la diverse ediţii, atât  la sediul din capitală, Palatul Cantacuzino, cât şi la Sinaia şi Tescani.

 

Muzeul Naţional “George Enescu“ este unul dintre partenerii culturali  tradiţionali ai Festivalului Enescu. Expoziţii, lansări de carte şi concerte cu programe  inedite  de muzică românească  au fost găzduite la diverse ediţii,  atât  la sediul din capitală,  Palatul Cantacuzino, cât şi în ţară, la Sinaia şi Tescani.

La ediţia  din 2015, a fost organizată expoziţia George Enescu – Un mare creator al secolului XX, redând în imagini personalitatea muzicală a ilustrului compozitor român, aşa cum a fost percepută şi valorificată în cei 60 de ani de la trecerea sa în nemurire. În ţară, în afara concertelor  organizate la Tescani şi Vila Luminiş de la Sinaia, muzeul a fost prezent cu expoziţia „Viorile lui Enescu”, montată în foaierul cinematografului Trivale din Piteşti, unde au fost transmise în direct cele mai importante concerte din festival.

În cadrul programului „Bucureştiul creativ”, muzeul a găzduit şi două evenimente speciale: concertul susţinut de ansamblul SonoMania cu creaţii realizate de compozitori români în cadrul proiectului „N-escu – Variaţiuni contemporane pe o temă de George Enescu”,  şi MUZEXPO – o expoziţie muzicală creativă pusă în scenă de compozitoarea Irinel Anghel, ce a putut fi vizitată  chiar în ultima zi a festivalului.

La ediţia din 2017, pe simezele muzeului, au fost  alte două expoziţii foto-documentare, dedicate compozitorilor Aurel Stroe şi Pascal Bentoiu, cel care a finalizat mai multe lucrări de Enescu, rămase neterminate sau doar schiţate de marele muzician.

Un program variat, cu numeroase evenimente inedite şi atractive -  de la expoziţii la spectacole tip hapenning - a fost pus în scenă de muzicieni şi muzeografi deopotrivă.

„Oedipe pe înţelesul tuturor”, un proiect itinerant conceput de baritonul Ştefan Ignat în colaborare cu Muzeul Enescu, a poposit în timpul Festivalului, la Reghin şi Oradea, precum şi la Gyula, în Ungaria. Ca şi la ediţia precedentă, Irinel Anghel a prezentat în sălile muzeului, o „expoziţie de experienţe muzicale inedite”.

La Tescani, în cadrul seriei „Enescu şi contemporanii”, au concertat pianistul Horia Maxim şi flautista Mihaela Anica, iar la Vila Luminiş de la Sinaia, Viniciu Moroianu a susţinut un recital cu lucrări de Enescu şi Lipatti.

Alături de expoziţiile temporare, în sălile Palatului Cantacuzino, expoziţia permanentă reuneşte fotografii şi opere de artă inspirate de George Enescu, precum şi partituri şi obiecte personale  care au aparţinut maestrului. Publicul poate admira tabloul semnat de Corneliu Baba, dar şi bustul realizat de Gheorghe Anghel, amplasat  între două vitrine în care sunt expuse costumul de academician al lui George Enescu şi fracul său de concert.

Cristina Lascu

***

Aici puteți accesa:

Amintiri Martha Argerich

Amintiri despre Alexander Melnikov;

Amintiri despre Elisabeth Leonskaja;

Amintiri despre Joshua Bell

Amintiri Maurice Béjart

Amintiri Eliane Coelho

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

 

#tvr3