Duminică, 20 decembrie, ora 13.00, la TVR3, în emisiunea “A doua emigrare”, Nicoleta Bădescu, chef patiser, ne-a învățat să facem macarons pentru masa de sărbători. Un desert perfect…, o chintesență a savorii și rafinamentului în mai puțin de 4,2 cm.
Pentru Nicoleta Bădescu micile macarons nu mai au secrete. Este chef patisier, cu diplomă de la o înaltă școală de gastronomie din Paris: “Ecole de boulangerie et patisserie”.
Un macaron autentic este crocant pe dinafară și moale înăuntru, făcut cu umpluturi nobile și se păstrează în frigider. Un alt secret constă în faptul că atunci când este tare înseamnă de fapt că este prea proaspăt și nicidecum vechi. Are nevoie de timp pentru a se frăgezi.
Nicoleta Bădescu se mândreşte cu propriile rețete, în care folosește mai puțin zahăr pentru ca aromă fructată să fie mai pregnantă. Împărtășește și altora cu generozitate toate secretele dobândite în restaurantele de prestigiu, cotate cu stele Michelin.
Pasiunea pentru arta cofetăriei a făcut-o să renunțe la un job foarte bine plătit ca director într-o companiei internațională. De altfel, toată viața sa a însemnat o permanentă schimbare. A emigrat încă din primii ani de facultate. Tinerețea a reprezentat un atu în integrarea sa în Franța și a ajutat-o să vadă “la vie en rose”, oricâte greutăți a întâmpinat. Totuși a avut de depășit și bariera diferențelor culturale, atunci când a emigrat dintr-o societate post comunistă .
Printre străini, Nicoleta Bădescu a cunoscut succesul și a reușit să își construiască o carieră. A devenit director într-o corporație internațională, iar unul din proiectele sale a însemnat să se ocupe de înființarea unei fabrici chiar în România.
Destinul a făcut să își cunoască soțul, cetățean francez, într-una din deplasările în ţară. Acesta a încurajat-o să își urmeze pasiunea pentru arta patiseriei, iar după venirea pe lume a fiului lor, să se stabilească definitiv la București.
Nicoleta Bădescu zâmbește acum fericită pentru că este din nou alături de cei dragi, iar băiețelul său învață limba română. De câțiva ani își vede împlinit visul. După ce a lucrat în restaurante cu stele Michelin s-a întors în țară și trăiește acum în fiecare zi înconjurată de aromele dulci pe care le prepară cu o precizie farmaceutică.
În capitală a înființat un atelier în care micile opere de artă sunt personajele principale. Deși recunoaște că nu este ușor să fie antreprenor, nu se lasă copleșită de obstacole. Viața a învățat-o că poți reuși, dacă muncești din tot sufletul pentru ceea ce îți dorești.
Zi de zi creează rețete, le prepară și organizează cursuri. Are puțini angajați. Consideră că lipsa forței de muncă în acest domeniu a reprezentat una dintre cele mai mari provocări atunci când și-a deschis afacerea, încercând să aplice aici metode de recrutare din alte țări. Mulți dintre cei cu care lucrează au ajuns aici fiind curioşi sa vadă cum se prepară aceste adevărate bijuterii culinare. Iar după ce au participat la cursuri, s-au îndrăgostit iremediabil de arta patiseriei.
Deși miniaturile delicioase care ies din atelier sunt apreciate de gurmanzi și afacerea se bucură de succes, readaptarea la viața din România nu a fost ușoară, iar pandemia nu a făcut decât să adauge o presiune în plus.
Nicoleta Bădescu trăiește cu optimism și încredere în viitor, iar duminică, la “A doua emigrare”, vă învață cum să preparați deserturi de sărbători aidoma chefilor patiseri parisieni.
***
Jurnalist: Iulia Popescu
Realizator: Monica Nicolescu