loader
Foto

Galerie foto

Spectacolul lumii: Dimineți de vară la Florența

Vă invităm duminică, 7 iunie, foarte devreme, de la 7:00 dimineața, să urmăriți, la TVR 3 și online pe TVR+, episodul „Florența: trecător pe Ponte Vecchio”.

 

Să descoperi, la pas, unul din cele mai frumoase orașe ale lumii, pe care încă nu l-ai vizitat, în compania unei călăuze care cunoaște foarte bine orașul, cu istoria și poveștile sale, și-l iubește demult...

Un episod al superlativelor, care începe cu ceea ce Ioan Grigorescu socoate a fi „cea mai frumoasă vedere panoramică din Italia’’. Eu îl cred pe cuvânt: cupola lui Brunelleschi, încununând catedrala Santa Maria del Fiore și Turnul Signoriei, dominând orașul elegant, omogen, cu acoperișurile sale roșii, mărginit de dealurile Toscanei și aurit de lumina blândă din Sud – ce ar putea fi mai frumos?

(w882) spectacolu

„..E aici, ea, neuitata, purtându-și în nume vocația de a înflori perpetuu’’. (Ioan Grigorescu)

Pornind de la replica în bronz de 4 metri înălțime a lui David, înălțată de municipalitate la 400 de ani de la nașterea lui Michelangelo, călăuza noastră străbate la pas orașul întemeiat în anul 59 î.Hr., într-o zi de Florar, de Iulius Caesar însuși.

Un oraș situat la confluența a două ape, care vreme de un mileniu n-a avut nicicum vocația artelor. Dar a avut un puternic și sănătos puls al vieții economice, dezvoltând meșteșugurile medievale până au devenit manufacturi, și afacerile, până au venit banii. Din neobosita suveică a țesătorilor a izvorât prosperitatea, iar aceasta a adus cu ea apariția celor dintâi familii de bancheri, prima dintre toate, familia di Medici, o adevărată „dinastie de mecenați ai artelor’’, care a dominat Florența vreme de trei veacuri și a făcut din ea unul din nucleele Renașterii.

În 1366, Ponte Vecchio înlocuiește un pod roman din epoca imperială și unește cele două maluri ale râului Arno. Podul e pus de la bun început sub semnul frumosului: doar aurarii și argitarii aveau permisiunea de a construi pe el. Și tot pentru frumusețea sa a fost cruțat, în 1943, de trupele germane care se retrăgeau din Italia, și care au aruncat în aer toate celelalte poduri de pe Arno.

„Trecător pe Ponte Vecchio”, călăuza noastră se oprește să admire, la jumătatea podului, statuia lui Benvenuto Cellini, și mai departe, în Piazza della Signoria, palatul cu zidurile sale abrupte și turnul amețitor de înalt, împrejmuit de o adevărată galerie de artă în aer liber. Pentru Ioan Grigorescu, promotor al unui turism cu ochii ațintiți mai curând spre artă și istorie decât spre terase și suveniruri, zidurile și marmurele vin însoțite de istorie și legendă, așa că statuile ce-i înfățișează pe Hercule, Neptun și David devin reprezentări ale idealului florentin de Forță, Înțelepciune și Libertate.

(w882) spectacolu

În Loja Lăncierilor, imensă vitrină, ne dezvăluie capodopera lui Benvenuto Cellini, „Perseu decapitând Meduza’’, la care artistul a lucrat nouă ani, a făcut nenumărate variante până a ajuns la cea care avea să-l mulțumească, și le-a distrus pe toate celelalte, pentru că acesta e prețul desăvârșirii.

Istoria Artei ne trece, într-un vârtej amețitor, prin fața ochilor. Bisericile Florenței, îmbrăcate în marmură policromă, Campanilla lui Giotto, mormântul gol al lui Dante, care și-a terminat capodopera în exil,  cele șapte ceruri pictate pe uriașa cupolă a lui Brunelleschi, porțile de bronz ale Baptisteriului care l-au costat pe Lorenzo Guiberti douăzeci și cinci de ani de muncă, și care l-au determinat pe Michelangelo să exclame: Porțile Paradisului!’’ - rânduindu-le în felul acesta pentru totdeauna numele...

Cristina Oancea

***

Aici puteți accesa:

Misterul din Elche

Grecia - Meteora

Spectacolul lumii văzut din ... autocar

Despre valuri și moarte

Cu barca pe dealuri

ROMA

Dalta lui Apolodor

Dimineți de vară la Florența

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*Spectacolul „Traditii clujene, de Ziua Culturii Nationale”. Partea a 3-a.

Tezaurele Umane Vii din județul Cluj, în prim plan, de Ziua Culturii Naționale

Invitați de onoare: NICOLAE VĂDAN, lutierul din Râșca, SIMION DRÎNDA, căoaciul din Măguri, VIORICA TRIPON, țesătoarea din Negreni și ȚULI CAROL, zis Stângaciul din Mociu, coordonatorul Grupului instrumental „TRIO Zorile”.

Alături de ei au fost prezenți și câțiva dintre ucenicii lor: TUDOR CHECHEDI, ucenicul cărbunarului, de la Muntele Rece, MARIA GABRIAN și DENISA TRIPON, fiica și nepoata țesătoarei din Negreni și „Copiii Mociului”, care îl au ca instructor pe Țuli Carol.

Pe scenă au mai urcat și interpreții de muzică populară: MARIANA MORCAN, solistă, Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană, ANDREEA BOGDAN și LOREDANA GABRIAN.
Prezentator Alin Pop, redactor Radio Cluj
Producător Luminita Purdea Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

 

#tvr3